Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Türkiye'nin Afrika'yı para kazanılacak bir yer olarak değil, iş birliği yapılıp beraber kalkınacak bir konumda gördüğünü belirterek, "Tunus ise Afrika'ya açılan kapıdır. Afrika'ya Tunus ile birlikte açılabilmek Türkiye'nin temel amaçlarından biridir." dedi.
Büyükelçi Doğan, Tunus'ta 31 Ekim-5 Kasım tarihlerinde bu yıl 13'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Tarım, Tarım Makineleri ve Balıkçılık Fuarı "SIAMAP 2017" ile Türkiye-Tunus ve Afrika ilişkileri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Onur konuğu ülke: TürkiyeSIAMAP'ın Kuzey Afrika'nın tarım ve balıkçılık alanında uluslararası düzeydeki en geniş kapsamlı fuarı olduğunu söyleyen Doğan, Tunus Tarım ve Balıkçılık Kooperatifleri Birliği'nin bu yıl Türkiye'yi "onur konuğu" seçtiğini belirtti.
Bunun pek çok nedeni olduğuna işaret eden Doğan, "2011'den sonra yaşanan devrim ve Tunus'un en zor zamanlarında Tunus halkı, Türk halkını yanında kendisini destekler olarak buldu. Bunu Tunus çiftçisinin, Tunus üreticisinin Türkiye'ye bir teşekkürü olarak değerlendirebiliriz. Türkiye de bu şerefli daveti kabul etti." diye konuştu.
Büyükelçi Doğan, Türkiye'nin SIAMAP 2017'ye onur konuğu olarak davet edilmesini, 2000'li yıllarda başlatılan Afrika stratejisiyle örtüşen ayrıca Türkiye'yi Tunus ve Afrika'ya yaklaştıran ve ilişkilerini pekiştiren bir hadise olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Türkiye'nin fuara Tarım Bakanlığı başkanlığında geniş kapsamlı bir heyetle katılacağını belirten Doğan, heyette iş adamlarının yanı sıra kamu ve özel sektörden 30'un üzerinde tarım kuruluşu ve firmanın yer alacağını kaydetti.
Tunus ile tarımda iş birliği imkanlarıBüyükelçi Doğan, fuarda tarım alanında Türkiye ve Tunus'un ikili ilişkiler çerçevesinde ne tür yatırımlar yapabileceği ve Türkiye'nin Tunus tarımına ne tür katkılar sağlayabileceğinin görüşüleceğini belirtti.
Türkiye-Tunus Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi değerlendirme toplantısının Ocak 2018'de her iki ülke başbakanları başkanlığında Ankara'da toplanacağı bilgisini veren Doğan, "Bu, iki ülkenin her alandaki ilişkileri bakanlar düzeyinde masaya yatırılıp çözümler geliştirildiği ve ikili iş birliğini engelleyen sorunlara yerinde ve anında çözüme yönelik değerlendirme toplantısıdır." ifadelerini kullandı.
Doğan, Tunus'un Türkiye'ye yönelik en önemli ihracat kalemlerinin, fosfat, hurma, tarım ve tarımsal kökenli ürünlerden oluştuğuna dikkati çekerken, Tunus'un henüz ciddi anlamda sanayi ürünleri ihraç edebilir konuma gelemediğini söyledi.
Büyükelçi Doğan, fosfatın ise iki ülke ilişkilerinde önemli bir yer tuttuğuna değinerek, 80 milyonluk Türkiye'nin en önemli ithal girdilerinden birini gübrenin oluşturduğunu söyledi.
Fosfatın da gübrenin en temel ham maddelerinden biri olduğunu belirten Doğan, "Biz Tunus ile müşterek gübre yatırımı düşünüyoruz. Dolayısıyla bizim Tunus ile halihazırda yürümekte olan birçok alanda ve üründe münhasır olarak ilişkilerimiz var. Bu vesileyle ilişkilerimizin daha da olgunlaşmasını, Tunus'ta tarımsal üretimde verimliliğin ve kalitenin artırılmasını ama özellikle tarım endüstrisine yönelik mekanizasyonun Tunus'a getirilmesini istiyoruz. Biz tarımsal mekanizasyonda oldukça ileri safhadayız. Biz Tunus ile beraber üretip, tarımda geri kalmış olan Afrika kıtasının ihtiyaçlarına beraber cevap verecek konumdayız." değerlendirmesinde bulundu.
THY, Afrikalı girişimciyi dünyanın üç kıtasına taşıyorTürk Hava Yolları'nın (THY) Afrika'da 69 noktaya uçtuğunu ve Afrikalı girişimciyi dünyanın üç kıtasına taşıdığını dile getiren Büyükelçi Doğan, bunun Afrika'nın dünyaya açılımında çok önemli bir unsur olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin Afrika'ya bakışında insani boyutun ön planda olduğunu vurgulayan Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye, Afrika stratejisi çerçevesinde Afrika'yı bir pazar, para kazanılacak bir yer olarak değil, iş birliği yapılıp beraber kalkınacak bir konumda görmektedir. Tunus ise Afrika'ya açılan kapıdır. Afrika'ya Tunus ile birlikte açılabilmek, Tunus'un Afrikadaki olumlu görünümünen faydalanarak birçok ülkeye daha yapıcı bir anlayışla girmek Türkiye'nin temel amaçlarından birisi. İlişkimizin ticari boyutunun yanı sıra insani ve kültürel boyutu da var. Ama en temel unsurlardan biri, doğrudan bölgede yaşayan toplumların temel insani ihtiyaçlarına cevap verebilmek."
Tunus Tarım ve Balıkçılık Kooperatifleri Birliği tarafından iki yılda bir düzenlenen "Uluslararası Tarım, Tarım Makineleri ve Balıkçılık Fuarı" 31 Ekim-5 Kasım 2017 tarihlerinde başkent Tunus'ta gerçekleştirilecek.