Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede yaşanan ekmek krizine ilişkin tekelci yapılar ve spekülasyoncularla mücadele edeceklerini vurguladı. Başkent Tunus'ta düzenlenen toplantıya Cumhurbaşkanı Said, Başbakan Ahmed el-Haşşani, İçişleri Bakanı Kemal el-Faki, Maliye Bakanı Siham Buğadiri Nemsiyye ve Sosyal İşler Bakanı Malik ez-Zahi katıldı.
"Devlet, pasif bir şekilde beklemeyecek"Said, toplantıda yaptığı konuşmada, "Devlet, pasif bir şekilde beklemeyecek; tekelci anlayışla mücadele edecek ve idari düzenin içinde vatandaşların gereksinimlerini engelleyenleri bertaraf edecek." ifadelerini kullandı.
Ekmek krizini temelsiz olarak değerlendiren Said, bu tür temelsiz krizlerin gelecekte temel gıda maddelerinde veya eğitim kurumlarında tekrarlanabileceği uyarısında bulundu, ancak ayrıntıları paylaşmadı.
Said, toplantının ardından başkentteki fırınları ziyaret ederek vatandaşların şikayetlerini dinledi.
Cumhurbaşkanı Said, 15 Ağustos'taki bir önceki toplantısında, ülkedeki ekmek krizinin arkasında tekelci anlayışın ve spekülasyoncuların olduğunu belirtmişti.
Son dönemde Tunus'ta ekmek üretimi krizi nedeniyle fırınların önünde uzun kuyruklar oluşuyor.
Ekmek üretiminin durdurulacağı duyurulmuştuTunus'ta "geleneksel" olarak kabul edilen yaklaşık 4 bin fırın, hükümetin sağladığı undan yararlanarak ekmeği tek bir fiyattan satıyor. Modern fırınların sayısı ise 1500'ü aşarken, bu fırınlar un desteklemesinden daha az faydalanıyor.
Ayrıca, özel sektöre ait "modern" fırın sahipleri ve çalışanları, başkent Tunus'taki Ticaret Bakanlığı önünde hükümetin "un kesintisi" kararına karşı protesto düzenlemişti.
Tunus Ulusal Kurumlar Konfederasyonu CONECT, 31 Temmuz'da yaptığı açıklamada, yaklaşık 1500 fırına ev sahipliği yapan kuruluşa bağlı olarak, 1 Ağustos'tan itibaren ekmek üretiminin durdurulacağını duyurmuştu.
Kays Said kimdir?Kays Said, Tunuslu bir hukukçu ve siyasetçidir. 2019 Tunus cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olarak katılarak, ikinci turda Tunus'un 6. Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir.
Biyografi:
Said, Munsif Said ve Lalla Zakya'nın çocuğu olarak mütevazı ve entelektüel bir aile ortamında büyüdü. Amcası Hişam Said, 1970'lerde Tunus'ta ilk siyam ikizlerini ayırma operasyonu ile dünya çapında tanınmış bir pediyatrik cerrahtır.
Kays Said evlidir ve üç çocuğu bulunmaktadır. Tunus Üniversitesi'nde profesördür. 1990-1995 yılları arasında Tunus Anayasa Birliği'nde Genel Sekreter olarak görev yaptı, 1995'ten beri de kuruluşun başkan yardımcısıdır.
2010-2011'de Tunus devrimine katıldı. Sousse Üniversitesi'nde Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini üstlendi. Arap Birliği ve Arap İnsan Hakları Enstitüsü'nde hukuk uzmanı olarak çalıştı. Ayrıca 2014'te Tunus Anayasası'nı revize etmek üzere kurulan komitede uzman üye olarak görev aldı.
2019 Cumhurbaşkanlığı Seçimi:
Kays Said, 2019 Tunus cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk adaylarından biri oldu. Bağımsız bir sosyal muhafazakâr olarak özellikle genç seçmenlere hitap etmeye çalıştı. Politikalarından biri, vatandaşların seçimle iş başına getirdiği yetkilileri yeniden seçime çağırma hakkını desteklemekti. Ayrıca, mevcut sorunların çoğunun "belirli anayasa maddelerine uyulmamasından kaynaklandığını" iddia etti ve ahlaki veya maddi yolsuzlukla mücadele için önerilerde bulundu.