TÜGVA’nın organize ettiği Melih Esat Açıl''ın konferansına büyük ilgi

TÜGVA Sakarya/Hendek Temsilciliği Lise Koordinatörlüğü bünyesinde gerçekleştirilen, İletişim ve Sosyal Medya Uzmanı yazarımız Melih Esat Açıl''ın ‘Yeni Medya Okuryazarlığı’ konferansına, Hendek Anadolu Lisesi ve Hendek Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri akın etti. İki oturum şeklinde yapılan konferans 500''ü aşkın genç tarafından dikkatle takip edildi.

TÜGVA Hendek Temsilcisi Hakan Öztürk, açılışta yaptığı konuşmada, “Türkiye Gençlik Vakfı, dünya üzerinde iyi ve güzele dair ne varsa savunan, her daim hakkın ve adaletin tarafında olacak bir nesil yetiştirme amacıyla kurulmuş, yeni nesil bir gençlik vakfıdır. Vakfımız tüm Türkiye’de olduğu gibi Hendek’te de ortaöğretim, yüksek öğrenim, çalışan gençlik, kadın ve aile koordinatörlükleriyle; gençlerimiz geleceğimizdir şuuru ve yeni nesil vakıfçılık anlayışıyla çalışmaya başladık. Allah’ın izniyle çalışmaya da devam edeceğiz. Geçen ay yapılan değerlendirmede TÜGVA Hendek teşkilatı 81 il, 400 ilçe arasında ikinci olmuştur. İnşallah Hendek'i ve Hendek gencini alanında uzman kişilerle buluşturmaya devam edeceğiz. Onur konuğumuz ve sizlere bir kez daha hoş geldiniz diyerek sözü, yoğun programına rağmen bizleri kırmayarak gelen konunun uzmanı Melih Bey'e bırakmak istiyorum.”

Hendek Ticaret Merkezi konferans salonunda konuşan Açıl, şunları aktardı:

“Erişimi ve kullanımı kolay olan sosyal medya ve çeşitli elektronik uygulamalar hayatımıza sadece kolaylık olarak girmiyor, adeta bir paket program gibi, yanında bonus olarak bazı istenmeyen etki ve sonuçları da getiriyor. Her işimizde olması gereken gibi, bu konuya da kritik- analitik düşünme mantığıyla yaklaşabilirsek, paketin sadece ihtiyacımız olan faydalı kısımlarını alıp, diğerlerini elimizin tersiyle itelememiz mümkün olur inşallah… Bunu yaparken sosyal medyanın artısını, eksisini iyice düşünüp gelirini-giderini hesaplayabilmemiz lazım.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan herhangi bir içeriğin, anında küresel boyutta yayılma ve kitleleri etkileme gücüne ulaşabiliyor. Dolayısıyla sosyal medya, algı yönetiminin en etkili silahlarından biri oldu. Algı yönetimi denilen sistemle olaylar gerçekte olduğu gibi değil farklı şekilde yansıtılabilir, toplumun istenildiği gibi düşünmesi olayları algılaması sağlanır. Bunun en kolay yapılabileceği alanlardan biri de artık sosyal medyadır. Maalesef sosyal medya kullanıcıların sadece küçük bir kısmının bilinçli ve dikkatli kullanıyor, geri kalan çoğunluğun ise gerekli bilinç ve eğitime sahip olmamaları nedeniyle sosyal medyada paylaşılan her türlü içeriği gerçek olarak kabul ederek, bu kirli bilgilerin paylaşımlarıyla yayılmasını sağlıyor. Sosyal medyanın yazılı görsel medya kadar kolay kontrol edilebilir değil. Bu nedenle de art niyetli kimseler ve örgütler, sosyal medyayı daha fazla tercih etmeye başlamışlardır.”

Açıl sosyal medya kullanıcılarına çok dikkatli olunması gerektiğini ve farkında olmadan kötü emelli kişi veya örgütlere alet olabilme ihtimalimizin olduğunu vurguladı ve uyardı:

"Sosyal Medya'da terör propagandası gibi kötü emelli kişi ve örgütlerin oyunlarına alet olunmaması için paylaşılan içerik veya haberlerin kaynağını, kullanılan görsellerin gerçekliği, tutarlılığına, ilgili hesap sahibinin geçmiş paylaşımlarıyla arkadaş profillerini çok dikkatlice incelemek gerekiyor. Takip edilen profilde kullanılan isimlerin gerçek olup olmadığına, yani gerçekten o kişi yada kurumun kendi hesabı olduğuna dikkat ediniz. Profilin mevcut arkadaş çevresinde kimlerin olduğunu ve bu kişilerin paylaşımlarını da dikkatle inceleyiniz. Hangi Konularda paylaşımlar yapıldığını ve bu paylaşımların gerçeklik durumunu diğer kanallar üzerinden de araştırmalısınız. Aksi takdirde bu sahte içerikleri siz de paylaşarak bu çevrelerin amaçlarına alet olursunuz. özellikle toplumsal galeyana yol açacak paylaşımlar gördüğünüzde yaygın medya, haber ajansları ve video haber sayfalarından yetkililerce bu konularda resmi açıklamaların olup olmadığını araştırmalısınız. Ayrıca, devletimiz halkı sosyal medya okuryazarlığı, bilinçli kullanım, içerik kontrolü gibi konularda gerekli eğitim bilgilendirme çalışmalarını yapmalıdır. Bu konuda reklam-bilgilendirme çalışmalarıyla, sosyal medyada her paylaşılan öğenin doğru olmayabileceği, paylaşımların mahiyetinin sorgulanması gerektiğini vatandaşlara anlatılmalıdır.”

Melih Esat Açıl’ın geçtiğimiz hafta yazdığı ‘youtube denetimsizliği’ konusunda ki makalesi yüz binin üstünde okunarak geniş yankı uyandırmıştı. Konferanslarında bu konuya da geniş yer veren Açıl şunları aktardı:

“Birçok Youtuber'ın daha çok abone, dolayısıyla izlenme ve izlenme sayesinde para kazandıklarından daha çok aboneye ulaşmak için yapmayacakları şey yok! Zaten sizlerde izliyorsunuz. Burada Gaga Bulut’u, Danla Bilic, Orkun Işıtmak’ı… sordum hepsini tanıyorsunuz ancak Aziz Sancar’ın yaptığı hangi çalışmadan Nobel ödülü kazandığını veya Mustafa Sibahi’yi bilmiyorsunuz… Bu durumda kendimizi sorgulamalıyız…

Geçen hafta köşemde yazdığım Youtube denetimsizliğinin sesli makalesi, 110 binin üzerinde izlenmeye ulaştı. Fayda ve zarar. Yine o platform üzerinden bilinç uyandırmaya çalışıyorum, bilinç uyandırmak istediğim konuda yine o platformda yapılan üzerine…

En son örneklerinden; Gaga Bulut isimli kanalın sahibi, açık açık prim yapmak için homoseksüel görüntü verdiğini söylüyor ve ağza alınmayacak küfürler ediyor. Küfür zaten YouTube'da sular seller. İçeriği alındı bu şahıs ancak hem o şahsın kanalında izlenmeye açık müstehcen onlarca video, hemde onun gibi ahlaksız tonlarca youtuber var. Bilhassa çocuklarımızın izlediği oyun ve eğlence kanallarında. Hazır örnek vermişken şimdilerde trend, röportaj kanalı açıyorsun ve yolda ki insanların cinsel hayatları ile sapık sapık sorular sorup abone topluyorsun. Bunlar televizyonda olsa RTÜK'e mail atıp, arayıp şikayet etmeyi bırakın, binanın önünde halk toplanır! YouTube'da kendi sadece bir tık uzakta olduğunun farkında mısınız?

O halde bu platformlarda etkin bir biçimde bulunacağız. Hepimiz yeni medya okuryazarı olacağız. Uygunsuz durumları şikayet edeceğiz. Bizlerde milli ve manevi değerler ışığında faydalı içerikler üretmeliyiz. Bu platformlarda bilinçli bir şekilde daha etkin olmalıyız…”

İlçe temsilcisi Hakan Öztürk programdan sonra şunları aktardı: “Programa gençlerin ilgisi oldukça yoğunda, çok faydalı oldu. Öğrencilerimizde biter bitmez bir daha ne zaman gelecek diye sordular. İnşallah yakın bir tarihte Melih Bey’i tekrar ağırlamak istiyoruz.”