TÜBİTAK 'yenidoğan' için tıbbi cihaz geliştirdi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) mühendisleri, yenidoğan bebeklerde kan alımına gerek olmadan sarılık seviyesini ölçen cihaz geliştirdi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) mühendisleri, yenidoğan bebeklerde kan alımına gerek olmadan sarılık seviyesini ölçen cihaz geliştirdi.

TÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'ye tıbbi cihaz sektörüne yüksek teknolojiye sahip yerli ürünler kazandırabilmek amacıyla, Biu0307liu0307şiu0307m ve Biu0307lgiu0307 Güvenliu0307ğiu0307 İleriu0307 Teknolojiu0307ler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından pilot proje başlatıldı. Proje kapsamında, BİLGEM mühendisleri tarafından, yenidoğan bebeklerde kan alımına gerek olmadan sarılık seviyesini belirleyen Transkütan Bilirubin Ölçüm Cihazı (SOBE) geliştirildi.

BİLGEM'in geliştirdiği ilk tıbbi cihaz sayesinde, yenidoğanlarda acısız, kolay, güvenli, maliyeti düşük ve hızlı bir şekilde sarılık tespiti yapılabilecek. Özgün optik düzeneğinde yer alan geniş spektrumlu LED ışık kaynağıyla ölçüm alınacak, yenidoğan deri yüzeyi aydınlatılacak ve deri altından yansıyan ışık toplanacak. Toplanan ışık, BİLGEM ekibi tarafından geliştirilen algoritmayla analiz edilip, hemoglobin, melanin ve derinin kalınlığı gibi etkiler elimine edilerek sarılığa sebep olan bilirubin miktarı hesaplanacak ve sarılık seviyesi sayısal olarak kullanıcıya gösterilecek.

Etkinliği, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan klinik testlerle kanıtlanan cihaz, muadil cihazlardan daha kolay ve ucuza üretilecek, kablosuz şarj imkanı sunacak ve uzun batarya ömrüne sahip olacak. Hafif, kompakt ve ergonomik tasarımıyla cihaz, ölçüm sonuçlarının risk eğrisi üzerinde gösterimiyle tedavi kararında yardımcı olacak.

AA