Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilk kez düzenlenecek bilimsel etkinliklerin hazırlıkları, TÜBİTAK Projeleri İlçe Koordinatörü ve Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi Coğrafya Öğretmeni Uzman Leyla Arattan’ın koordinasyonunda yürütülüyor. Projede, Küçükçekmeceli öğretmenlerden oluşan uzman bir ekip görev alıyor.
Vizyon ve AmaçlarProjenin vizyonu, çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, bu donanımı insanlık için kullanabilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı bireyler yetiştirmek olarak belirlenmiştir. Bilim şenliğinin amacı, okul dışı ortak bir öğrenme ve uygulama alanında tüm bileşenleri bir araya getirerek, dezavantajlı gruplar için şartları eşitlemektir. Ayrıca, bilim kültürünü ve iletişimini toplumda yaygınlaştırmak, katılımcılara bilimsel bilgiyi ulaştırmak ve bilim-teknoloji ile toplum arasındaki etkileşimi etkinlikler yoluyla aktarmak da hedeflenmektedir.
Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ilk TÜBİTAK 4007 Projesi’ni 4-5-6 Mayıs 2023 tarihlerinde Kahramanmaraş Pazarcık’ta başarıyla gerçekleştirmiştir. Bu proje, Küçükçekmece'de yapılacak yeni bilim şenliğinin de zeminini hazırlamıştır.
Etkinlikler ve katılımcılarFevzi Çakmak Etkinlik Meydanı’nda 3 gün boyunca uzman öğretmenlerin liderliğinde, yaklaşık 100 kişilik ekiple, 4 yaştan itibaren tüm halka ücretsiz olarak 54 bilimsel atölye, 25 bilimsel etkinlik, 3 bilimsel temalı sergi, 5 bilim temalı yarışma ve 4 bilimsel seminer sunulacak. Bilim şenliğinde fen, mühendislik, sanat, doğa, teknoloji, bilişim ve spor gibi çeşitli alanlarda etkinlikler yer alacak.
Küçükçekmece Kaymakamlığı, Küçükçekmece Belediyesi, Küçükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü, Küçükçekmece İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aydın Üniversitesi, Sabahattin Zaim Üniversitesi, Kültür Üniversitesi ve 4 sponsor şirketin paydaşlığında gerçekleştirilecek bilim şenliğine İstanbul’un birçok yerinden katılımcılar da davetlidir.
Çeşitli atölye ve etkinliklerKatılımcılar; Kriptografi, Takım Yıldızlarıyla 3D, Hazine Avı, Girişimcilik-SWOT Analizi, Robotik, Böcek Oteli, Kutuplara Yolculuk, Biyomimikri, Görünmeyen Dünyaya Yolculuk, Siber Güvenlik, Afet Okuryazarlığı, Yoga, Biyoplastik, Quilling ile Aritmetik, Yeşil Stüdyo, Oryantiring, Legohips, DNA’yı Gördün mü?, Model Uçak gibi multidisipliner atölyelerde ve çeşitli bilimsel seminerlerde yer alacaklar.
Katılım ve fırsat eşitliğiÖzel eğitim öğrencileri de dahil olmak üzere, her yaş grubundan bireylerin etkinliklere katılımı sağlanacaktır. Alanında uzman atölye liderleri rehberliğinde, katılımcılar bilgileri yaparak-yaşayarak, işbirlikçi öğrenme yaklaşımı ile tecrübe edeceklerdir. Bu projeler, tüm okulların ve Sevgi Evleri’ndeki paydaşların katılımını sağlayarak fırsat eşitliğine hizmet edecektir.
Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok’un tam desteği ve katılımıyla gerçekleştirilecek bu etkinlik, bilimin eğlenceyle buluştuğu bir şenlik olacak.