ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada Ortadoğu barışı için en büyük hayalinin çift devletli çözüm olduğunu belirtirken, daha sonra yaptığı açıklamada ise tek devletli çözüme de açık olduğunu ifade etti. Trump, “ Eğer İsrail ve Filistin tek devletli çözüm istiyorlarsa, ben kabul ederim. İki devletli çözüm istiyorlarsa onu da kabul ederim. Onlar mutlu olursa ben de mutlu olurum” dedi.
Trump’un bu sözleri Filistinliler için çok da bir anlam ifade etmiyor. Geçen sene aldığı büyükelçiliğin taşınması kararı sonrası, Trump’un karizması Filistin tarafında büyük ölçüde zarar görmüştü.
Trump, “İki devletli çözüm en iyisi olur” demişti
ABD’de başkanlık koltuğuna oturduktan sonra aldığı tartışmalı kararlarla İsrail’e açıktan destek veren Trump, Filistin-İsrail meselesinin çözümüne ilişkin dün yaptığı değerlendirmede, “Sanırım iki devletli çözüm en iyisi olur.” demişti.
Trump, Filistin-İsrail meselesinin çözümü için hazırladığı ve “Yüzyılın anlaşması” olarak adlandırılan planın iki veya üç ay içerisinde açıklanacağını belirtti.
Filistinlilerin müzakere masasına geri döneceğinin “kesin” olduğunu öne süren Trump, “İsrail de diğer taraf için iyi bir şeyler yapmalı.” diyerek Tel Aviv yönetiminin de sorunun çözümü için taviz vermesi gerektiği imasında bulundu.
Müzakereler konusunda önemli yol kat edildiğini ve İsrail yönetimi ile Filistin yönetiminin bir şeyler yapmak istediğini dile getiren Trump, “Yakında hızlı bir şekilde harekete geçmeye başlayacağız.” diye konuştu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Trump'un açıklamasını sürpriz olmadı şeklinde yorumladı.
"Yüzyılın anlaşması"
Başkan Trump'ın Filistin-İsrail meselesinin çözümü için uzun bir süredir bir plan hazırladığı biliniyor. Planın detayları henüz açıklanmasa da basındaki iddialara göre plan, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün İsrail'e bırakılması, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin büyük bir bölümünün varlığını korumaya devam etmesi gibi İsrail'in lehine olan maddeler içeriyor. Planda ayrıca İsrail tarafından topraklarından sürülen 5,9 milyondan fazla Filistinli mültecinin evlerine dönmesi konusunun gündeme gelmediği, planın Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkını elinden alacağı öne sürülüyor.
Yüzyılın Anlaşmasını, "Yüzyılın tokadı" olarak niteleyen ve plana karşı olduğunu dile getiren Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, plana ilişkin detayları ele almak isteyen ABD'li yetkililerle görüşmeyi reddetmişti.