Trump’ın ABD’si hazırlıksız

İran’ın ABD’ye ait İHA’yı düşürmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın misilleme hamlesinden son anda vazgeçmesini ve İran’ın askeri bilgisayar sistemlerine siber saldırı emri vermesini değerlendiren Terör Uzmanı Abdullah Ağar, “ABD İran’a saldırısı sonrası İran’ın ABD hedef ve menfaatlerine karşı ortaya koyacağı saldırı ve etkilere hazırlıksız” dedi.

İran’nın Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ait insansız hava aracını (İHA) düşürmesinin ardından Trump saldırı emri vermişti. Ancak saldırından vazgeçtiğini duyuran Trump, "Biz karşılık vermek amacıyla dün gece 3 farklı yere saldırı için tamamen hazır durumdaydık. Ne kadar insan ölecek diye sordum. Bir general 150 dedi. Saldırıdan 10 dakika önce durdurdum, bir İHA'nın düşürülmesine karşılık orantılı değildi. İran'a saldırı konusunda acelem yok." ifadelerini kullandı.

‘Çok denediler ama başaramadılar’

Pentagon, İran'ın füze sistemlerini kontrol eden bilgisayar sistemlerini etkisiz bırakmak için uzun planlı siber saldırı başlattıklarını duyurmuştu. İran Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı söz konusu saldırıların başarısız olduğunu belirtti.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Muhammed Javad Azari-Jahromi Twitter hesabı üzerinden, “Çok denediler ama siber saldırılarında başarılı olamadılar” açıklamasını yaptı.

Amerika saldırının sonucunu planlamış

ABD’nin bütün hazırlıklara rağmen saldırıya 10 dakika kala vazgeçmesinin nedenlerini anlatan Abdullah Ağar, “ABD esnek değil, sürprizlere açık değil” dedi.

ABD’nin İran’ın ABD hedef ve menfaatlerine karşı ortaya koyacağı saldırı ve etkilere hazırlıksız olduğunu belirten Ağar, “Özellikle Hürmüz, Bab ül Mendep boğazları başta, enerji akış sistematiğinde ve Şii ve diğer vekillerin yapacağı (doğrusal-asimetrik) saldırı ve istikrarsızlık eylemlerine karşı hazırlıksız. Karmaşa sonrası ortaya çıkacak krizi, dalgalanmaları, ittifak ve işbirliklerini nasıl kontrol edeceğini ve yöneteceğini planlamamış” dedi.

‘İran, o petrolü ABD’ye satar’

ABD’nin mukavemet karşısında bocaladığını, geri adım attığını ifade eden Ağar,“Demek ki bu işler Bolton’un ‘kanuni gözüken, ama kanuna, hakka, hukuka, adalete pek de uymayan ‘kasabanın şerifi’ edasıyla ortalıkta gezinmesiyle olmuyor” dedi.

İran’ın stratejik savaş aracını düşürmesine mütekabil karşılık vermesinin son anda engellenmesine dair Trump’ın ‘İnsanların öleceğini’ gerekçe göstermesini tutarsızlık olarak değerlendiren Ağar, “İran’da masumların (asker) babalarının ölümüne hassasiyet üreten Trump, Irak ve Suriye’de masumların ölümlerine acaba neden duyarsız kalıyor? Sanırım menfaatleri ve zafiyetleri öyle gerektirdiği için Bu haliyle ABD ekonomik ambargo ve ablukalara demirlemiş gözüküyor. Ama İran akıllıdır. O petrolü boyar, ABD’ye bile satar” şeklinde konuştu.