Trump: İran'la yapılan anlaşmadan çekiliyorum

Son Dakika! ABD Başkanı Donald Trump, İran'la nükleer anlaşmanın devamıyla ilgili verdiği kararı açıkladı.

ABD Başkanı Trump İran kararını açıkladı ve anlaşmadan çekildiklerini duyurdu.

Trump, "İran terör örgütlerine destek vermektedir. İran terörün devlet sponsorudur. İran, Hizbullah, Hamas, Taliban ve El Kaide'nin destekçisidir. İran'la olan nükleer anlaşma İran'ın uranyum zenginleştirmesini sağladı. Bu anlaşma utanç vericidir. Bu tek taraflı bir anlaşmadır. Nükleer anlaşmaya izin verirsem Ortadoğu'da silahlanma yaşanacak. Bu anlaşma İran'ın bölgedeki amaçlarını engellemedi. İran'ın nükleer bombasını bu kokuşmuş anlaşmayla önleyemeyiz. İran'la yapılan anlaşmadan çekiliyorum." ifadelerini kullandı.

Trump'ın konuşmasından satırbaşları:

Bu anlaşma utanç vericidir. Bu korkunç ve tek taraflı bir anlaşmadır, asla ve kat'a yapılmamalıydı. Hiçbir zaman barış ve istikrar getirmedi ve getirmeyecek.

İran, bu anlaşma kararı sonrası çok para kazandı.

İran bu anlaşmaya tamamen uysaydı bile, nükleer silaha en kısa sürede sahip olma şansına sahip olacak.

Nükleer anlaşmaya izin verirsem, Ortadoğu'da silahlanma yaşanacak.

İran'ın nükleer silahlara ulaşmasını ve hile yapmasını engellemek için doğru mekanizmaların olmadığını görüyoruz.

İran'ın nükleer bombasını, bu çürümüş anlaşmayla engelleyemeyiz.

"ANLAŞMADAN ÇEKİLİYORUZ"

Sonuç olarak ben, ABD'nin İranla yaptığı nükleer anlaşmadan çekileceğini açıklıyorum.

"İRAN'A NÜKLEER KONUSUNDA DESTEK VEREN ÜLKELERE DE ÇOK SERT YAPTIRIMLAR OLACAK"

İran'a, nükleer silaha sahip olma konusunda destek olacak olan her ülkeye de çok sert yaptırımlar getireceğiz.

İran üzerinden 2015'te kaldırılan yaptırımlar da geri getirilecek.

2015 YILINDAN BERİ YÜRÜRLÜKTEYDİ

Anlaşma, 2015 yılının ekim ayında yürürlüğe girdi ve 2016 yılının ocak ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) İran'ın nükleer programının barışçıl olduğunu açıklamasıyla uygulanmaya başladı. BM'nin ve Batılı ülkelerin İran'a uyguladığı mali, ticari, enerji ve diğer alanlardaki yaptırımlar kaldırıldı. Anlaşma doğrultusunda İran'ın dondurulmuş olan milyarlarca dolarlık ticari mal varlığına erişimi yeniden sağlandı. İran'ın anlaşma kurallarına uymaması durumunda yaptırımların yeniden devreye girmesi koşulu getirildi.

Anlaşmanın uygulanıp uygulanmadığını denetlemekle görevli Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), şimdiye kadar İran'ın anlaşmanın tüm koşullarına uyduğunu saptamıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ele geçirdiklerini söylediği çok gizli belgelere dayanarak, İran'ın nükleer silah üretimini uluslararası toplumdan daklayarak gizli çalışmalar yaptığını öne sürdü. ABD Başkanı Donald Trump da bu iddialara destek verdi.