TRT'den yapılan açıklamaya göre, dünyanın dört bir yanından politika yapıcılar, gazeteciler, akademisyenler, alanında uzman isimler, kamu ve özel sektör temsilcileri, uluslararası bir platform olan TRT World Forum'da bir araya geldi.
Bölgesel ve küresel meselelerin derinlikli tartışılarak çözüm önerilerinin dikkate sunulduğu ve anlayış zemininin güçlendirildiği etkinlikte, 10 açık oturum ve 8 yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
Farklı coğrafyalardan 100'e yakın ülkeden binin üzerinde katılımcı ile 150'nin üzerinde uluslararası bilinirliği olan üst düzey konuşmacının katıldığı forumda, küresel işbirliklerinden liderliğe, barış diplomasisinden gıda güvenliğine, enerji krizinden iklim değişikliğine, göçten İslamofobiye, medya ve dijitalleşmeden dezenformasyona kadar tüm dünyayı ilgilendiren kritik konular ele alındı.
Dünyada medya sektöründe yapılan en büyük ve en yüksek profilli forumlardan biri olan forumun ilk gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
Açılış töreninde, dünyanın "barışın anahtarını" aradığını anlatan ve savaşın en çok etkilediği coğrafyalardan çocukları temsilen bir grup çocuğun rol aldığı kısa film izletildi.
Gösterimin ardından filmde oynayan çocuklar, Türkiye'nin gösterdiği barış çabalarını temsilen Erdoğan'a "barışın anahtarı"nı armağan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "100. Yıl" logosunu temsilen TRT Genel Müdürü Sobacı tarafından da bir tablo takdim edildi.
Forumda, "Türkiye Yüzyılı Vizyonu" özel oturumu gerçekleştirildiTRT World Forum 2023, Cumhuriyet'in 100. yılı kapsamında Türkiye Yüzyılı vizyonunun değerlerinin ve büyük Türkiye mücadelesinin anlatıldığı "Türkiye Yüzyılı Vizyonu: Sistem Kurucu Bir Aktör Olarak Türkiye" başlıklı özel oturumla başladı.
Açık oturum başlıkları arasında, "İsrail'in Gazze Savaşı: İnsani Kriz ve Barış Beklentileri", "Jeopolitiğin Geri Dönüşü: Yeni Yüzyılda Rekabetler ve Yeniden İttifaklar", "Dijital Çağda Kamu Yayıncılığı: Zorluklar ve Fırsatlar", "Küresel Ekonomiyi Yeniden Şekillendirmek", "Çok Bilmiş Yapay Zeka: Yaratıcı Potansiyel mi, Yıkıcı Musibet mi?", "Bölünmüş/Birleşmiş Milletler: Etkin Çok Taraflılık İçin Çalışmak", "İnsanlığı Güçlendirmek: Sosyal Krizlerin ve Eşitsizliklerin Ele Alınması", "Gıda, Su ve Enerji Güvenliğinin Kritik Bağlantısı" yer aldı.
Etkinlikteki açık oturumlara, eski Ürdün Başbakanı Awn Shawkat Al-Khasawneh, eski İskoçya Başbakanı Alex Salmond, eski Portekiz Avrupa Bakanı Dr. Bruno Maçaes, eski Katar İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Dr. Hessa bint Sultan Al Jaber, eski Meksika Dışişleri Bakanı Jorge Castaneda, eski Malta Dışişleri Avrupa İşleri Bakanı Dr. Evarist Bartolo, CeSPI Türkiye Gözlemevi Direktörü Valeria Giannotta, Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Dr. Riyad H. Mansour, Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Mirek Dusek, Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi Genel Direktörü Michael Spindelegger ve BM Dünya Gıda Programı Türkiye Direktörü ve Ülke Temsilcisi Stephen John Cahill gibi uluslararası arenada tanınan birçok isim konuşmacı olarak katıldı.