Yetişkinlerde nitrojen dengesini sağlayan triptofanın faydaları, zararları, etkileri merak ediliyor. Peki Triptofan ne anlama gelmektedir? Zararlı mıdır? Triptofan hakkında detaylı biligiye haberimizden ulaşabilirsiniz...
Triptofan, 8 önemli amino asitlerden biridir, hayati önem taşır. Ancak vücut tarafından üretilemez. Bu nedenle, triptofan diyet veya takviyelerden sağlanmalıdır. İnsanlarda, triptofan uzun süre depolanmaz ve bu nedenle tüm amino asitler arasında vücutta en düşük konsantrasyona sahiptir. Bununla birlikte, sadece küçük miktarlarda triptofan gereklidir ve genellikle fazladan gerekli değildir.
TRIPTOFAN FAYDALARI NELERDİR?
1) Depresyona yardımcı olabilir: Birçok depresif hasta da uykusuzluk ve diğer uykusuzluk durumlarından muzdariptir. Bu nedenle, triptofanın uykusuzluğa yardımcı olma kabiliyeti bu depresif hastalara yardımcı olabilir.
2) İştahı azaltabilir: 15 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan bir çalışma, L-triptofan takviyesi alanların karbonhidratlardan % 19-20 daha az kalori ve daha fazla protein aldığını göstermiştir.
3) Egzersiz performansını arttırırabilir: 20 kişide yapılan bir çalışma triptofan takviyesinin beta endorfin (acı gibi fiziksel uyarıcılar karşı salgılanan bir hormon) salgılanmasında belirgin artışa sebep olduğunu göstermiştir. 12 atlet üzerinde yapılan bir araştırma ile ise triptofan takviyesinin egzersiz süresinde %49.4 artışa sebep olduğu tespit edilmiştir. Bunun sebebi muhtemelen yükselen acı toleransıdır.
4) Gözlerin korunmasında yardımcı olabilir: Triptofan aracılığı ile salgılanan kinürenin gözlerde ultraviyole filtresi görevi görerek gözleri güneşten ve diğer kaynaklardan gelen ultraviyole ışınlarından korur. Bu koruma yaş ilerledikçe zayıflar. Korumanın kaybolması katarakt ile sonuçlanabilir.