TİM'den ekonomi raporu

TİM ARGE ekibinin hazırladığı dış ticaret verilerinin ayrıntılı analiz edildiği bültenin yenisi yayımlandı. Uzmanlar, yeni dönemde işsizlik beklentilerinin azaldığına vurgu yaparak iyileşen dünya ekonomisinin Türkiye pazarına etkilerine değindiler. Uzmanlar bankacılık sektöründeki son gelişmeler ışığındaki büyümenin de altını çizdiler.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

TİM ARGE ekibinin hazırladığı dış ticaret verilerinin ayrıntılı analiz edildiği bültenin yenisi yayımlandı. Mayıs 2018 dönemine dair izlenimlerin yer aldığı bültende ekonomiye yönelik önemli bilgiler de paylaşıldı. Merkez Bankası'nın en son yaptığı 75 baz puan faiz artırımı hakkında önemli bir detaya dikkati çeken TİM ekibi, "ithalat fiyatlarındaki yükseliş söz konusu riskleri artırmıştır" ifadesini kullanan Merkez Bankası'nın bu faiz gerekçesinin altını çizdi. Rapor'da enflasyondaki artan ivmelenme hakkında da bilgi verildi. 2018 yılsonu enflasyon tahmininde yapılan 0,5 puanlık güncellemenin 0,4 puanının petrol fiyatları ve döviz kuru kaynaklı gelişmelere bağlı olarak Türk Lirası üzerinden ithalat fiyatlarının yukarı çekilmesinden kaynaklandığı söylendi.

Dünya ekonomileri büyüyor

Küresel Beklentiler başlığı altında IMF'nin yayınladığı rapora dikkat çeken uzmanlar, küresel büyümenin güçlü bir şekilde devam ettiğini belirterek ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Brezilya gibi önde gelen ekonomiler için büyük tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğini vurguladı. Çin, Hindistan ve Rusya'nın 2018-2019 büyüme beklentilerinin değişmediği kaydedilip Brezilya'nın 0,4'er puan yükseltilerek yüzde 2,3 ve 2,5 oranlarına getirildiği vurgulandı.

İşsizlik azalıyor

Tüketici Güven Endeksi'ni oluşturan alt endekslere bakıldığında gelecek 12 aylık dönemde hane halkının maddi durum beklentisinin gerilediği, genel ekonomik durum beklentisinin genel ekonomik durum beklentisinin bozulduğu belirten uzmanlar, işsiz sayısı azalaşındaki ortaya çıkan beklentinin dikkat çektiğini ifade ettiler. Ekonomik Güven Endeksi'ndeki düşüşün ise reel kesim (İmalat Sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektöründeki güven düşüşlerinden kaynakladığını vurguladılar.

Bankacılık sektörü büyüyor

Geçtiğimiz seneye göre sanayi üretiminin daha artığına vurgu yapan uzmanlar, kamu borçlanma araçlarında 180 milyon dolarlık satışa rağmen, bankacılık kesiminin dış borçlanmasında 511 milyon dolarlık artış gerçekleştiği kaydedildi. Dış ticaret açığına dair yapılan raporda ise ihracata 12 aylık birikimli olarak bakıldığında yüzde 0,7 artışla 159,26 milyar dolardan 169,38 milyar dolara yükselirken, ithalat yüzde 1 artışla 242,84 milyar dolardan 245,26 milyar dolara yükseldi. Böylece dış ticaret açığı yüzde 1,6 artışla 83,58 milyar dolara yükselirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65,6'dan 65,4'e geriledi.