TİKA'dan Filistin'de kültürel mirasa destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde bulunan tarihi Ali Paşa Sarayı Müzesi'nin kapasite artırımı için destek sağladı.

TİKA'nın Filistin Koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gazze Şeridi'nde bugün müze olarak hizmet veren ve her yıl 35 binden fazla yerli turisti ağırlayan tarihi Ali Paşa Sarayı'na çeşitli ebat ve özelliklerde teşhir vitrinleri temin edildi.

TİKA'nın desteklediği proje sayesinde daha fazla sayıda tarihi, arkeolojik eserin sergilenmesine ve ortak tarihi kültürel mirasın korunmasına katkı sağlandı.

Gazze'nin Eski Şehir bölgesinde Memlük Sultanı Baybars döneminde 7. yüzyılda inşa edilen Ali Paşa Sarayı, Osmanlı yönetiminin ardından Fransız, İngiliz ve İsrail işgali dönemlerine de tanıklık etti.

Tarihi Ali Paşa Sarayı, kentteki İslam medeniyetlerinin saray mimarisinin karakterini temsil ediyor.

Memlükler döneminde "Gazze Vali Konağı", Osmanlı döneminde ise "Paşa Sarayı", "Darussaade Sarayı" ve kenti yöneten aileye atfen "Rıdvan Sarayı" gibi isimler alan tarihi saray, bugün müze olarak kullanılıyor ve Fransız komutan Napolyon Bonapart'ın Şam seferi sırasında burada kalmış olması dolayısıyla "Napolyon Kalesi" olarak da isimlendiriliyor.

Gazze'de ilk devlet müzesi olarak hizmet veren yapıda, bugün Yunan, Roma, Bizans ve İslam uygarlıkları gibi bölgenin kültürel mirasına ait eserler sergileniyor.