TİKA'dan reçel üretim hattı

Türkiye'nin dünya ile kültürel köprü kuran kurumu TİKA, Hırvatistan'da bulunan Lepoglava şehrinin Varazdin bölgesinde "reçel üretim hattı" kurdu.

Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran, Lepoglava Belediye Başkanı ve Varazdin Valisi Temsilcisi Marijan Skvaric ile Hırvatistan'da faaliyet gösteren Lepoglava Tarım Turizmi Birliği Başkanı Natasa Veic, MILGEM projesinin açılış törenine katıldılar.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tarım Turizmi Birliği bünyesinde 2022 yılında kurulan meyve ve sebze suyu üretim hattını genişleterek reçel üretim hattına dönüştürdü.

Açılışı yapılan hat sayesinde bir yılda yaklaşık 100 bin avro değerinde 20 ton reçel üretilmesi bekleniyor.

Meyve ve sebze üretim hattında 2022'de 40 tonun üzerinde meyve işlenmiş ve yaklaşık 200 bin avro değerinde 20 bin litre meyve suyu üretilmişti. TİKA'nın desteğiyle gerçekleşen bu projeler, Türk-Hırvat dostluğunu ve işbirliğini güçlendirerek tarım ve turizm sektörlerine önemli katkılar sağlamaktadır.

TİKA nedir?

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir kurumdur ve yurt dışı ofisleri aracılığıyla Türkiye'nin dış yardımlarını organize eder. TİKA, restorasyon, sağlık, eğitim, tarım ve hayvancılık, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi gibi birçok alanda faaliyet gösterir.

Kuruluşu, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Türk devletlerine Türkiye'nin sağlayacağı destekleri koordine edecek bir organizasyona duyulan ihtiyaçla ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda, TİKA 1992 yılında Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olarak kurulmuş ve 28 Mayıs 1999'da Başbakanlık'a bağlanmıştır.

TİKA, Orta Asya, Balkanlar, Afrika, Doğu Asya, Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere, yaklaşık 150 ülkede görev yapar ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tek Teknik Yardım Kuruluşudur. Merkez Teşkilatının yanı sıra, 59 ülkede 61 Program Koordinasyon Ofisi bulunmaktadır. Bu ofisler aracılığıyla geniş bir coğrafyada ve çeşitli sektörlerde çalışmalarını yürütmektedir.

TİKA'nın faaliyetleri arasında, ortak tarihi mirasın korunması amacıyla Balkanlar, Orta Asya gibi bölgelerde birçok Osmanlı eserinin restorasyonu yer almaktadır. Ayrıca, Somali, Filistin, Sudan gibi ülkelerde hastaneler inşa ederek sağlık alanında da önemli projeler gerçekleştirir. Okul, sağlık ocağı, idari bina inşası ve tadilatı gibi fiziksel altyapıların güçlendirilmesi için birçok projeye katkı sağlar. Tarım ve hayvancılık alanında ekipman desteği ve su kuyularının açılması gibi çalışmalar da yürüten TİKA, değişim programlarıyla birçok alanda uzman eğitimleri düzenler.

Türkoloji Projesi de TİKA tarafından yürütülen bir inisiyatiftir ve Türkiye dışında Türkçe öğretimini yaygınlaştırmayı hedefler. Bu projenin kapsamında yirmiye yakın üniversitede Türkoloji bölümleri açılmıştır.