Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının ATO Congresium'da düzenlediği ve bu yılki temasını "Hz. Peygamber, Tevhit ve Vahdet" olarak belirlediği Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin açılış programına katıldı.
Millette var olan bu "sevgiyi" Diyanet İşleri Başkanlığının "bilgiye", "anma" toplantılarını "anlama" toplantılarına dönüştürmek için 1989 yılında Kutlu Doğum haftalarını başlattığını ifade eden Görmez, "Kutlu Doğum Haftası Mevlid-i Nebi'nin alternatifi değildir. Kutlu Doğum Haftası dini ve tabudi bir gün, gece ve hafta değildir, ilmi, fikri bir haftadır. Yani Resulü Ekrem'i (SAV) daha önce nasıl Mevlid programlarında anıyorsak bu sefer miladi takvime göre anlama, onun rahmet mesajını bütün insanlık ile buluşturma çabası ve gayretinden ibarettir." değerlendirmesinde bulundu.
Mehmet Görmez, "İslam'ın özü, ruhu, İslam medeniyetini ayakta tutan yegane iksir tevhit, neden müminler ve muvahhitler arasında vahdete dönüşmüyor? İman neden eman toplumlarını inşa etmiyor, neden güveni inşa etmiyor? İslam neden selamı, barışı gerçekleştirmiyor? Bu üç sorunun cevabı üzerinde bütün camilerimizde, salonlarımızda, ülkemizde ve coğrafyamızda durmaya çalışacağız." diye konuştu.
"Tevhit medeniyeti, yerli ve yabancı diye tebasını ikiye ayırmaz""Tevhit Allah'ın her şeyin tek, mutlak ve üstün yaratıcı olmasıdır. Tevhit, mutlak birliğin, yüceliğin ve celalin büyüklüğünü haykırır ve seslendirir." ifadesini kullanan Görmez, şunları söyledi:
"Tevhit kulluk ve köleliğin, kul ve köle olanlara yapılmayacağını ilandır. Tevhit, insan ürünü din ve inançların iddialarını karşılıksız bırakır, saf ve cahil bütün hurafelere kapıyı kapatan bir anlayıştır. Tevhit tabiat ve fizik ilimlerinin kutsal ile metafizik alemle ilişkisini sürdürmeyi öğreten bir İslam ilkesidir. Tevhit, bilim ve medeniyetin düşmanı olan batıl inanç ve hurafelerin panzehridir. Tevhit medeniyeti, yerli ve yabancı diye tebasını ikiye ayırmaz. Tevhit medeniyeti mensuplarını ve bütün insanlığı dil, ırk, renk, etnik köken olarak asla tasnif etmez. Tevhit medeniyeti, kainatı 'batı, doğu, kuzey, güney' diye ayırmaz. Tevhit en yüce varlık olan Halik'ın vahdaniyetinde toplumu birbirine bağlar. Tevhit ve vahdet olmadan medeniyetin inşası mümkün olmaz. Zamanla mekanın tevhidi, insanla kainatın tevhidi, tarihle toplumun tevhidi, tevhit hakikatinin birer parçasıdır. Allah'ın yeryüzündeki halifesi tevhidin sayesinde amaçsız ve gayesiz yaratılmadığını, yalnız olmadığını, yaratanın ona her şeyden yakın olduğunu bilir. Tevhit, akıl sahibi olanlara insanlığını hatırlatır, hem insanı alçaltmaz hem de asla ilahlaştırmaz. Tevhit, insanın kıymetini erdemleriyle değerlendirir, insanı tanrılaştırma yönündeki bütün düşünceleri reddeder. Tevhit insana dünyadan kopmayı ve var olandan uzaklaşmayı önermez ancak dünyaya ku olmayı da reddeder."