Tesettür modanın oyuncağı değil!

Farz olan tesettürü modanın oyuncağı haline getirmeye çalışan Koton isimli giyim firması, son reklam filminde "Kapalı bir kadın pantolon giyer mi? O ne der? Bu ne söyler? Kim ne isterse onu giyer!" şeklindeki sloganıyla 'özgürlük' kılıfı altında büyük bir skandala imza attı.

Ezgi ÇELİKANKARA

İslam’ın farz kıldığı tesettürü sıradanlaştırarak bir tarz ve ticari bir meta olarak kullanan Koton isimli giyim firması yayınladığı son reklam filmiyle vatandaşlar tarafından tepki gördü. Koton’un reklam filminde pantolon giyen başörtülü bir kadının görseli “Kapalı bir kadın pantolon giyer mi? O ne der? Bu ne söyler? Kim ne isterse onu giyer! Etiketleri çıkar şimdi herkese saygı moda!” şeklindeki slogan ile yayınlandı. Reklam, sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

Vatandaşlardan firmaya boykot çağrısı

Sosyal medyadan firmayı kınayan vatandaşlar, “Saygı mı? O zaman siz önce Allah’ın ayetlerine saygı ve hürmet gösterin. Siz Allah’ın ayetlerini moda adı altında, saygı diye gözden düşürmeye ve itibarsızlaştırmaya çalışıyorsunuz”, “Tesettür sadece baş kapatmaktan ibaret miydi? Tesettür tarz değil, farzdır” şeklinde yorumlar yaptı. Tepki gösteren vatandaşlar tarafından firmaya boykot çağrısı yapıldı.

Tesettür başı örtmekten ibaret değildir

Tesettürün önündeki engeller kalkarken, günümüzde moda adı altında tesettürün içi boşaltılmaya çalışılıyor. Tesettür anlayışının toplumda aşındırılmaması gerektiğini sık sık dillendiren ilahiyatçılar, vatandaşlara bu gizli tehlike karşısında uyarılarda bulundu. Tesettürün mahiyeti ve önemini konuştuğumuz Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuki Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, tesettürün modanın bir oyuncağı olmaması gerektiğini vurguladı. Tesettürün başı örtmekten ibaret olmadığını aktaran Çeker, “Tesettür, sadece başörtüsünden ibaret değildir. Tesettür örtülmesi gereken yerleri örtmek demektir” dedi.

Dar giysi İslami değildir

İslam’ın bu konuda belli bir kıyafeti emretmediğini aktaran Çeker, “Ancak kıyafet için belli ilkeler koymuştur. O ilkelere uygun herhangi bir elbise tesettüre uygundur. O ilkeler şunlardır: Elbise, avret yerlerini örtmüş olmalıdır. Kadının avret yerleri yüz ve eller hariç vücudun her tarafıdır. Elbise şeffaf olmamalıdır. Dar olmamalıdır. Dar olması şu demektir: Vücut çizgilerini belli eden elbise dardır. Bu elbiseler vücudu örtse bile İslami değildir. Elbise, başka bir dinin simgesi olmamalıdır. Başka bir dinin simgesi olan elbiseleri Müslüman giyemez. Bu dört şarta uygun her elbise İslam’a uygundur. Ama dört şartı üzerinde bulundurmayan elbiseler İslam’ın kabul etmediği elbisedir. Bizim Müslümanlar özellikle ‘darlık’ problemini atlatmış değildir. Giyiniyorlar ama dar giyiniyorlar. Bu da İslam’ın reddettiği, kabul etmediği bir şeydir” şeklinde konuştu.