Son 30 yıldır terörün hüküm sürdüğü, çözüm süreciyle terör örgütü PKK mensuplarının ülke dışına çekilmeye başladığı bölge, yeni bir sorunla karşı karşıya kaldı.
Yıllardır terör olaylarının gölgesinde kaldığı belirtilen arazi sorunları, son iki ayda Muş, Diyarbakır ve Batman'da aileler arasında silahlı kavgalara neden oldu. İlk aile kavgasının yaşandığı Muş'un Bulanık ilçesinde 8, Diyarbakır'da 8'i Bismil, 8'i de Hazro'da 16 kişi, Batman'da da 2 kişi öldürüldü. Son olarak Diyarbakır hayvan pazarında iki aile arasında çıkan kavga, Lice ilçesine bağlı Kutlu köyünde devam etti. Bu olayda da biri altı aylık bebek 3 kişi hayatını kaybetti.
Toprak yeniden değerlendi, rant ortaya çıktı
Bölgede aileler arasında yaşanan olayları değerlendiren Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan, bölgede son aylarda dikkat çekici şekilde şiddet olaylarında artış yaşandığını belirterek, bunun en önemli nedeninin 30 yıldır terör olayları ile gündeme gelen bölgede toplumsal sorunların tali sorunlar şeklinde geri plana atılması olduğunu söyledi.
Erkan, "Bölgenin normalleşmesi derken sadece örgüt üzerinde normalleşmeden öte bölgede toplumsal sorunların da çözümü yönünde bir politika oluşturmak gerekiyor. Aksi takdirde ciddi toplumsal sorunlarla karşı karşıyşa kalacağız gibi görünüyor. Hatta bu olaylar belli bir süre artış gösterecek. Ta ki insanlar artık kendi yaşamlarını kurgulayıp üretimle tanışana kadar. Yılın 12 ayı çalışan ve yaşamını kurgulayan insanların bu tür olaylardan uzak durması beklenir" diye konuştu.
Halkın elindeki silahların toplatılması
DÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Danışmanı Yard. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, bölgede 30 yıldır süren çatışmalı ortam nedeniyle bölgede çok sayıda silah bulunduğunu söyledi.
"Bölgede halk tarafından güvenlik amacıyla edinilen silahların bu süreçte toplanması gerekir" diyen Şeyhanlıoğlu, bölgede çok sayıda evde kaleşnikof bulunduğunu belirtti.
En zor barış arazi husumetlerinde sağlanıyor
Barış Komitesi üyesi İsmail Özşanlı, komite olarak bölgede 10 yılda aralarında kan davası bulunan yaklaşık 650 aileyi barıştırdıklarını ifade ederek, çok sayıda kan davalı aileyi barıştırmak için de çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Bu olayların devam edeceği yönünde endişe taşıdıklarını anlatan Özşanlı, kan davalı aileleri barıştırırken en zorluk çektiği konuların arazi kavgalarının neden olduğu husumetler olduğunu ifade ederek, "En zor barış, arazi anlaşmazlığının neden olduğu kan davasıdır. Sorun devam ettiği için aileler zor ikna ediliyor ve barış girişimleri yıllarca sürebiliyor" diye konuştu.