Terörle mücadelede 15 kritik soru ve cevabı

Türkiye'nin seçim için gün saymaya başladığı dönemde Kandil operasyonları neden gündeme girdi? Seçim ile Kandil operasyonlarının bir ilgisi var mı? Superhaber.tv Yazarı Mete Yarar, Kandil operasyonlarının bugünlere denk gelmesine tepki gösterenlere cevap verdi. İşte Yarar'ın yazısı:

Kandil'e operasyon gündeme geldiğinden beri garip yorumlar yapıldığını belirten Yarar, "Kandil'e niye bu dönemde gidiyoruz? diye soranlara cevabım; Ne zaman gitmemizi istersiniz? şeklinde olacak" diye cevap verdi. Yarar şöyle devam etti:

Sanırsınız ki Türkiye seçim kazanmak için, olmayan bir soruna müdahale ediyor. Konuşulanlara bakıyorum, yok efendim, "Onaltı seneden beri durdular da, Kandil'e gitmek için tam seçim dönemini mi buldular?" diye soranlar oluyor! İsterseniz öncelikle, terörle mücadelenin bir devlet politikası olduğunu unutmadan cevap vereyim...

1984'den beri terörle mücadelede öne sürülen istekler ve teklifler neydi bir hatırlayalım;

* Teröristlerle profesyonel personel mücadele etsin.

Bugün ister Türkiye içinde olsun, isterse sınır ötesinde olsun kullanılan bütün personel profesyonel ekiplerden oluşuyor.

* Terörle mücadelede insan katkısını azaltacak teknolojik ekipmanlara geçelim.

Bugün bu seviye iki ordu hariç diğer bütün orduları geçecek noktaya gelmiştir.

* Terörle mücadeleyi sınır içinde yapmak yerine sınır ötesine geçilsin.

Bugün Türkiye Kıbrıs harekatından dört kat daha büyük bir alanda sınır ötesi operasyonları sürdürüyor.

* Terörist elebaşları ne zaman yakalanacak! Hep maşalara ulaşılıyor.

Yaklaşık birkaç yıldan beri arananlar listesine girenlerin bir çoğu etkisiz hale getirildi. Bazı listeler iki kez değiştirildi.

* MİT neden dış operasyon yapmaz? İstihbarat zafiyeti nasıl giderilecek.

15 Temmuz sonrasında Türkiye'nin yurt dışında yaptığı operasyonlarda MİT'in katkısı yadsınamaz. Geldiği teknolojik imkanlar ile yurt içinde birçok operasyonu önleyici müdahale kapsamında başarılı bir şekilde icra etmiştir.

* Sınırlarımızdaki güvenlik sorunları nasıl aşılacak?

Bu bence bugüne kadar yapılan en önemli yatırımlar ile aşılmaya çalışılmaktadır. Sınırın fiziki güvenliği hem teknoloji hem de fiziki engeller kullanılarak oldukça artırılmıştır. Bu yadsınamaz bir gerçektir.

* Karakollarımız baraka sisteminden ne zaman kurtarılacak?

Sınırın en zor bölümlerine bile kalekollar yapılarak karakol saldırıları neredeyse sıfır seviyesine indirilmiştir. Ülke gündeminden karakol saldırıları çıkarılmıştır.

* Askerlerimizin kullandığı silah ve teçhizatlarla ilgili çalışma yapılmayacak mı? Hala G-3 kullanıyoruz.

Türkiye terörle mücadelede kullandığı bütün ekipmanları (birkaç kalem hariç) milli sıfatlı ekipmanlar ile değiştirmiştir.

* Terörle mücadelenin en önemli unsuru olan kaçakçılıkla mücadele neden önemsenmemektedir?

Son yıllarda bölgede yapılan operasyonların bir kısmı narko-terör kapsamında icra edilmiştir. Yakalanan uyuşturucu miktarı rekor seviyesindedir.

* Irak sınırında hudut hattında değişiklik yapılması düşünülmüyor mu?

Önce Irak sınırında Türkiye içinde bulunan bölgeler teröristlerden temizlenmiş ardından sınır ötesine yaklaşık 11 üs kurularak sınır sınır ötesinden korunmaya başlamıştır.

* Askerlerimiz ne zaman mayın saldırılarına karşı tam koruma sağlayacak araçlarla donatılacak?

Bugün operasyon yapılan bölgelerde hiçbir güvenlik personeli mayına dayanıklı olmayan bir araç ile göreve gitmemektedir. Alınan araç sayısı iki bini geçmiştir.

* Terörle mücadelede ve savunma sanayisinde dışa bağımlılıktan ne zaman kurtulacağız?

Son Afrin operasyonunda kara unsurların kullandığı mühimmatta % 92 hava unsurlarının kullandığında ise yerlilik oranı % 95 dir.

* Terörle mücadelede kendi özgün tasarımlarımızı ne zaman kullanmaya başlayacağız?

Son yıllarda savunma sanayisine özel sektörün katkısı artmasıyla beraber bu özgün tasarımlar terörle mücadelede kullanılmaya başlanmıştır. 100'ü aşkın projeye aktarılan para 60 milyar dolardır.

* Bölge halkına refah için bölgesel kaynak aktarılmayacak mı?

Bölgede güvenlik sorunu aşıldıkça yatırım talepleri artmaya başlamıştır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan 23 il için yatırım talebinin miktarı 83 milyar TL'dir. Buna ilaveten yalnızca geçen sene devlet 8 milyarlık bölgeye yatırım yapmıştır.

* Terörle mücadelede yurt içinde İçişleri Bakanlığın, yurt dışında ise TSK'ya ne zaman bırakılacak?

Bugün tam da bu tablo gerçekleşmektedir. Jandarma teşkilatının İçişleri'ne bağlanması ile terörle mücadelede yurt içinde ağırlıklı olarak İçişleri, yurt dışında ise TSK kullanılmaktadır.