Teröre destek, Almanya'yı üzecek

Türkiye, FETÖ ve PKK terör örgütlerini korumasına alan Almanya ve yedeği Avusturya'ya yakın markaj uygulayacak. Bu iki ülkenin Türkiye karşıtı politikalarını sürdürmesi halinde devreye Türkiye'nin yaptırımları girecek.

İsmail Zelvi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni hükümet kurulmadan önce 14 Mart'ta Almanya'yı ziyaret ederek muhtemel Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşerek, Türkiye'ye karşı uygulanan direk ve indirek ambargoların kaldırılmasını isteyecek. Çavuşoğlu, Gabriel'den PKK eylemlerine göz yumulmaması ve FETÖ'cülerin iadesi konusunda hükümetin adım atmaması halinde Türkiye'nin B planının devreye sokulacağını anlatacak. Alman hükümet ortaklarından Sol Parti, Yeşiller ve Hür Demokratların terör örgütü PKK eylemlerini destekleyen faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini belirtecek.

Çavuşoğlu'nun Avusturya ziyareti

Çavuşoğlu'nun Almanya'dan sonra Avusturya'yı ziyaret edeceğini belirten TAVAK Başkanı Faruk Şen, "Avusturya misyonu itibariyle küçük Almanya olarak biliniyor. Dış politikada tamamen Almanya'dan etkilenen bir ülke. Avusturya büyükelçi ve başkonsoloslarının büyük bölümü direktifleri Viyana yerine Berlin'den alıyorlar" dedi.

AB Avusturya dönem başkanlığında Türkiye-Avusturya ilişkileri

Türkiye'nin tarih boyunca destek verdiği Avusturya'da Türkiye düşmanlığı artık politikanın ayrılmaz bir parçası oldu. Konservatif ve aşırı sağcıların hükümeti 2018'in ikinci yarısında dönem başkanlığını ele alacak ve Türkiye'ye karşı politikasını geliştirerek devam ettirecek. Bu konuda Almanya belirli bir açıdan elini kirletmeyip Avusturya'yı Türkiye'nin üzerine sürüyor. Türkiye'nin de yavaş yavaş bunun bilincinde olduğunu görüyoruz.

Türkiye kendini üzenleri üzmeli

Merkel hükümeti 4 yıllık bir süreç ile tekrar iş başına geçeceğini vurgulayan Şen, "Almanya'da Sosyal Demokratların oylamasında yüzde 67'lik bir oran Sosyal Demokrat Partinin Angela Merkel'in partisi ile koalisyon hükümeti kurmasına onay verdi. Bunun en büyük nedeni Sosyal Demokratların yeni bir seçim ortamına girmek istememesinden kaynaklanıyor. 26 Mart tarihinde Varna'da yapılacak AB Türkiye zirvesini Rumların erteleme çabalarına Türkiye'nin bir manevra yapması gerekiyoyrdu. Bu dönemde bir Türkiye AB zirvesi olmazsa 2018'in ikinci yarısında, Almanya kaynaklı dış politika uygulayan Avusturya bunu katiyetle yapmayacak. Türkiye Avusturya'ya çok tolerans tanıdı. Bu toleransların karşılığında sadece karşılık görmek Türkiye için üzücü bir sonuç. Artık Türkiye üzülmeyip kendisini üzenleri üzmeli.