Ezgi ÇelikAnkara
Hukukçular, HDP'ye yönelik Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından açılan kapatma davasına ilişkin Milat’a önemli açıklamalarda bulundu. TÜRKAD Başkanı Avukat Mehmet Sarı, “İddianamede yer alan deliller mahkeme açısından önemli ve hızlı karar verme açısından da somut nitelikler taşıyor” dedi. Hukuk ve Fikir Platformu Başkanı Avukat Faruk Keleştimur ise “Hukuk devletinde böyle bir siyasi partinin varlığı söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.
Süreç nasıl işleyecek?
Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi (TÜRKAD) Başkanı Avukat Mehmet Sarı, sürece ilişkin bilgi verdi: “Anayasamızın 149. maddesinde Anayasa Mahkemesi’nin yargılama usulüne ilişkin esaslar belirlenmiştir. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi Yüce Divan sıfatıyla yargılamayı yapacak. Anayasa Mahkemesi tarafından iddianame kabul edildikten sonra dosyaya ilişkin görevlendirilen raportör, raporunu hazırlayıp heyete sunacak. Ardından HDP’nin savunması alınacak. Bu çerçevede öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, iddianame ve delilleri çerçevesinde görüşünü AYM’ye sunacak. Bunun sonrasında ise HDP’nin genel başkanları ya da tayin edeceği kimseler tarafından savunması olacak. Burada öncelikle olarak HDP’nin kapatılmasının talep edildiğini biliyoruz. Hazine yardımının kesilmesi, siyasi yasak ve başka bir siyasi partinin kurulması bakımından da tedbir ve men kararı talep ediliyor. Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi tarafından yapılacak yargılama çerçevesinde sürecin bu şekilde işleyerek kararın verileceğini düşünüyoruz.”
“Hukuki engel yok”
Dava sürecine ilişkin belli bir zaman vermenin mümkün olmadığını aktaran Sarı;
“Burada özellikle 580 kişinin eylemlerinin kapatma davasına konu olması, iddianamenin niteliği, raporun hazırlanması gibi hususlar birlikte dikkate alındığında zaman vermek şu şartlar altında mümkün değil. Anayasa Mahkemesinin iş yoğunluğu gibi süreçleri de göz önünde bulundurmalıyız. Ama sürecin hassasiyeti ve kamuoyunda oluşturduğu etki bakımından Anayasa Mahkemesinin süratle bu süreci karara bağlayacağını düşünüyorum. Çünkü ortada HDP’nin özellikle terörün odak noktası haline geldiğinden dolayı kapatılması istendiği gerçekliği var. Ben şartların oluştuğunu düşünüyorum. Kapatılmaması için hiçbir neden yok. İddianamede yer alan deliller mahkeme açısından önemli ve hızlı karar verme açısından da somut nitelikler taşıyor” dedi.
Adalet tecelli edecek
Hukuk ve Fikir Platformu Başkanı Avukat Faruk Keleştimur ise hazırlanan iddianamemin çok güçlü olduğunu belirterek, savcılık makamının HDP'nin terör faaliyetlerinin odağı haline geldiği yönünde somut bulgular ve deliller elde ettiğini gördüklerini açıkladı. Keleştimur, “HDP'nin kapatılmasına ilişkin iddianame Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu çerçevesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Anayasa Mahkemesi'ne tevdi edildi. İddianamenin hazırlanması ve Anayasa Mahkemesi'ne tevdi edilmesi Savcılık makamının HDP'nin terör faaliyetlerinin odağı haline geldiği yönünde somut bulgular ve deliller elde etmiş olduğunu gösteriyor. Evvela Anayasa Mahkemesi iddianameyi inceleyecek ve bir usuli eksiklik yok ise iddianameyi kabul etmek suretiyle Yüce Divan sıfatıyla yargılama aşamasına başlayacak. HDP ile alakalı yargı merciilerinin önündeki bilgi, belge ve yasal deliller incelendiğinde, PKK terör örgütünün adeta bir şubesi haline geldiğini görüyoruz. Hukuk devletinde böyle bir siyasi partinin varlığı söz konusu olamaz. Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yürüteceği yargılamanın neticesinde adaletin tecelli edeceğini ve milletçe bu hukuk ayıbı oluşumdan arınacağımızı temenni ediyorum” diye konuştu.