​Terör örgütüne SMO darbesi!

Tel Rıfat ve Münbiç ilçelerinde işgalini sürdüren terör örgütü PKK/YPG'nin, Suriye'nin kuzeyinde Suriye Milli Ordusunun (SMO) cephe hatlarına eş zamanlı sızma girişimleri püskürtüldü, 1 SMO mensubu hayatını kaybetti.

Suriye'nin kuzeyindeki Tel Rıfat ve Münbiç ilçelerinde işgal faaliyetlerini sürdüren PKK/YPG terör örgütünün, Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) cephe hatlarına eş zamanlı sızma girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Bu çatışmalarda 1 SMO üyesi hayatını kaybetti.

Yerel güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, PKK/YPG'li teröristler, işgal ettikleri Tel Rıfat ve Münbiç'ten güvenli bölgelerdeki 3 noktaya eş zamanlı sızma girişiminde bulundu.

Teröristler cephe hatlarına sızmaya çalıştı

Türkiye sınırındaki Azez ilçesinin güneyinde bulunan Kelcibrin ve Tuveys köyü ile Bab ilçesinin doğusunda yer alan Çatal köylerinde cephe hattına sızmaya çalışan teröristler, nöbet tutan SMO mensuplarıyla çatıştı.

Sızma girişimleri püskürtülürken, çatışmalarda 1 SMO mensubu yaşamını yitirdi, 2'si de yaralandı.

Girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı

Çatışmalarda kayıplar veren PKK/YPG'li teröristler çekilmek zorunda kaldı.

Teröristler, sızmaya çalıştıkları bölgelere ayrıca karadan karaya atış yapılan silahlarla saldırı düzenledi.

Terör örgütü PKK/YPG, 7 yılı aşkın süredir işgalinde tuttuğu Tel Rıfat ve Münbiç'ten SMO cephe hatlarına sızma girişimlerinde bulunuyor.

ÖSO nedir?

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhasının ardından silahlı çatışmaların başladığı dönemde, 2011 yılında kurulmuştu. Örgütün kurucu komutanı Riyad Esad, savaşın başlamasından sonra Türkiye'den geçerek ÖSO'yu buradan yönetmeye başladı. Bu gruplara destek veren Türkiye, batı devletleri ve Körfez Arap ülkelerin talepleriyle merkezi bir komuta kademesi kurulması amacıyla Aralık 2012'de Antalya'da bir toplantı yapıldı ve "Yüksek Askeri Konsey" kuruldu. O dönemde Yüksek Askeri Konsey altında belirlenen beş farklı cephede savaşan yaklaşık 30 farklı grup yer aldı.

Mart 2016'da ÖSO ile bağlantılı grupların bir kısmı bir araya gelerek, Havar Kilis Operasyon Odası adlı bir oluşum kurdu. İki ana bileşeni olan bu oluşumun birisi ÖSO diğeri de ise Fetih Halep adlı daha önce Halep'te savaşmış grupların oluşturduğu çatı örgüttü. Bu yeni yapılanmada, Sultan Murat Tugayı, Hamza Tugayı, Fastakim Birliği ve Mutasım Tugayı gibi Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren farklı gruplar ÖSO çatısı altında bir araya geldi. Bu grupların Türkiye ile sahada iş birliği yapmaları ve birlikte hareket etmeleri Ağustos 2016'da başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı ile başladı. Fırat Kalkanı sonrası sayıları 4 bine yakın ÖSO'ya bağlı bazı güçler Türkiye'nin sağladığı eğitimlerle bölgede denetim sağlamıştır. Ardından geçen sürede Türkiye destekli ÖSO'nun yeniden yapılandırılma süreci 30 Aralık 2017'de kurulan "Suriye Millî Ordusu" adıyla devam etmiştir. Bu oluşum ÖSO'ya bağlı yaklaşık 30 alt grubun birleşmesinden oluşturulmuştur. Bünyesinde 15 bin civarında militanın olduğu ifade edilen bu yapının kuruluş amacı, "Fırat Kalkanı Harekâtı ile ele geçirilen bölgeyi korumak ve halkı, hükümete bağlı güçler ve IŞİD ile YPG gibi grupların saldırılarına karşı savunmak" olarak açıklanmıştır. The Independent yazarlarından Patrick Cockburn imzalı bir haberde, yeniden yapılandırılan ÖSO gruplarının içerisinde IŞİD'in eski mensuplarının ve çeşitli radikal islamcı grup üyelerinin olduğu iddia edildi.

Barış Pınarı Harekâtı'nda ve Zeytin Dalı Harekâtı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nin vekil gücü sayılan Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı savaştı.