Son bir buçuk yılda Türkiye'nin düzenlediği 'etkin' operasyonlar ile Türkiye'de neredeyse tükenme noktasına gelen PKK örgütü aynı şekilde İran ve Irak'ta da faaliyet alanı bulamıyor. Suriye'de Rejim ve İran'la işbirliği yapması dolayısıyla kendi iddialarıyla çelişen ve İran'da Kürtlere yönelik tüm baskılara rağmen İran'a yönelik faaliyetlerini askıya alan örgüt, İran'da KDP bağlantılı Kürt gruplarının güçlenmesini de engelleyemiyor.2011 yılında İran yönetimi ile PKK bir anlaşma yapmış ve PKK'nın Suriye-Türkiye sınır hattında konumlanması ve güçlenmesinin önü açılmıştı. PKK bu süreçte İran kolu olan PEJAK'ın ilan ettiği tek taraflı bir ateşkes ile İran'ın da desteğiyle İran'dan çekilmiş ve militanlarını Suriye'ye kaydırmıştı. Bu dönemde Türkiye'deki Çözüm Sürecini de fırsata çevirmeye çalışan PKK, üst düzey komutanları ve pek çok militanını Suriye'deki yapılanmasını güçlendirmek için Suriye'ye mobilize etmişti.YPG'nin silahlandırdığı kız çocukları:PKK'nın Suriye'de Barzani'ye yakın güçleri baskı altında tutması, Irak'taki Kürt gruplarda da arasının açılmasına neden olmuştu. Suriye'de kendisi dışındaki tüm muhalif yapılar tasfiye eden ve Barzani'ye yakın pek çok siyasetçiyi hapseden PKK, Irak'ta da etkinliğini giderek yitirdi ve PKK'nın desteklediği siyasi partiler Irak'ta çok düşük oy oranları ileadeta 'siyasi hezimet' yaşadı.Örgütün son dönemde Şengal'e yerleşmesi nedeniyle Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) ile ciddi bir çatışma ve çekişme yaşıyor. Aynı şekilde IKBY defalarca örgüte Irak'ı terk etmesi çağrısında bulundu. Ayrıca Türkiye'nin, sınırları içerisinde örgütün adeta 'belini kırdığı' operasyonların bir benzerini bahar aylarında Kandil'e yapmayı planladığı artık bir sır değil.PKK şu aşamada İran'dan, Irak'tan ve Türkiye'deki Kürtlerden bünyesine militan kazanadıramıyor. Bu da örgütü giderek daha fazla Suriye'de azınlık olan Kürt yapısına yönelmeye itiyor. Suriye'deki Kürtler arasında 'baskı ile zorla' askerlik uygulaması yapmasına rağmen militan sorunu yaşıyor. Ayrıca örgütün Rakka ve diğer bölgelerde, aslında geleneksel Kürt toprağı olmayan bölgelerde de ABD'nin emri doğrultusunda faaliyet yürütmesi kayıplarını arttırıyor. Bu durum örgütü çocukları askere almaya itiyor.
ABD ve Batı ülkelerinin günümüzde Suriye'de beşi aşkın askeri üssü var ve bölgede PKK militanları ABD'li ve Batı'lı askerler tarafından eğitiliyor.
ABD ve Batılı devletler her fırsatta çocukların askere alınmasının insan haklarına aykırı olduğuyla ilgili açıklamalar yapsalar da, insan hakları kurumlarının ve Batılı devletlerin PKK'nın çocukları askere almasına 'göz yumduğu' görülüyor. Özellikle son bir yılda örgütün, henüz yaşı 12 13 olan çocuklara silah eğitimi verdiğine dair çok sayıda görüntü ve belge basına yansıdı. Hatta bazı Batılı insan hakları kurumları 'kısık sesle bile olsa' örgütü bundan dolayı eleştirdi.Kaynak: Mepa News