Telefon dolandırıcılarına karşı ses analizi

​Vatandaşları arayarak dolandırmaya çalışan telefondaki "sesin" sahibini tespit etmek için ses analizi tekniği kullanılıyor.

Vatandaşları arayarak dolandırmaya çalışan telefondaki "sesin" sahibini tespit etmek için Adli Tıp Kurumu (ATK) Adli Bilişim İhtisas Dairesi bünyesindeki Ses ve Görüntü İnceleme Şubesi'nde analiz yapılıyor.

Güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyonlarda olay yerinde ele geçirilen dijital deliller ile mahkemelerden gönderilen şüphelilere ait elektronik cihazlar üzerinde incelemeler yapan ATK Adli Bilişim İhtisas Dairesi, AA ekibince görüntülendi.

Görüntü ve ses analizlerinden şifre kırmaya kadar birçok alanda vakaların çözüme kavuşturulmasına katkı sağlayan dairenin bünyesinde Veri İnceleme, Ses ve Görüntü İnceleme, Mobil Cihazlar, Kriptoloji ve Elektronik Cihazlar, Ar-Ge, İş Tasnifi ve Önceliği Bürosu adıyla 6 alt birim hizmet veriyor.

Telefon dolandırıcılarının ses analizi yapılıyor

Türkiye'de sıklıkla karşılaşılan ve vatandaşları zor durumda bırakan telefon aracılığıyla dolandırıcılık vakalarında, adli makamlar tarafından gönderilen delil niteliğindeki ses kayıtları, Ses ve Görüntü İnceleme Şubesince ele alınıyor.

Mahkeme kararıyla kurumca incelenmesine karar verilen şüpheli şahsın sesi de bu birimde analiz ediliyor. Ses Kayıt Odasına alınan şahıs, görevlilerin sorularını yanıtlarken sesi de bilgisayara kaydediliyor.

Kişinin sesini bilinçli olarak değiştirip değiştirmediğine dikkat edilirken ses kaydı uzman kişiler tarafından dışarıdan ses geçirmeyen kulaklıklar takılarak dinleniliyor. Uzmanlar, adli makamlardan gönderilen ses ile şüpheliden alınan ses kaydını karşılaştırarak, benzerliği oranında +4 ile -4 arasında puan veriyor. Bu işlemin ardından sesin benzerlik derecesi belirtilerek hazırlanan rapor, ilgili makamlara gönderiliyor.