Tel örgüye elektrik verecekler

3.5 milyon sığınmacıya kucak açan Türkiye''ye her fırsatta insan hakları dersleri vermeye kalkışan Avrupa''da, sığınmacılara karşı elektrikli tel örgü dönemi başlıyor. Macaristan Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs, ülkeye sığınmacı girişini durdurmak için Sırbistan sınırında inşa edilen ikinci tel örgüye elektrik vererek Avrupa Birliği''ni sığınmacılardan koruyacağını söyledi.

Her fırsatta Türkiye'ye insan hakları ve demokrasi konusunda ders vermeye kalkışan Avrupa'nın iki yüzlü tavrı her gün daha çok açığa çıkıyor.

Almanya başta olmak üzere Türk hükümet yetkililerinin miting yapmasını engelleyerek ifade özgürlüğü noktasında faşist bir tutum izleyen Avrupa ülkeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya dikkat çekmesi üzerine tüm dünyadan tepki almıştı.

Savaş ve açlıktan kaçan 3.5 milyon sığınmacıya kucak açan Türkiye'yi de her fırsatta eleştiren Avrupa, barındırdığı mültecileri geri gönderme hesapları yaparken yenilerinin gelmemesi için de insanlık dışı önlemlerden de geri durmuyor.

Bulgaristan da aylar önce yaklaşık 180 milyon euro yatırımla Türkiye sınırına jiletli tel örgü döşemeye başlamıştı.

AVRUPA'YI SIĞINMACILARDAN ELEKTRİKLİ TEL ÖRGÜ İLE "KORUYACAKLAR"

Kovacs, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, Macaristan-Sırbistan sınırına inşa edilen tel örgülerin sığınmacı akınını durdurarak sadece Macaristan'ı değil Avrupa Birliği'ni (AB) de koruyacağını savundu.

150 kilometrelik alanda inşa edilen tel örgünün 1 Mayıs'a kadar bitirilmesinin planlandığını, tel örgülerin termal kamera ve diğer teknolojik donanıma sahip olacağını belirten Kovacs, "Yeni 'akıllı tel örgü'nün teknik kapasitesi öncekine göre çok daha yüksek. İleri teknoloji sayesinde tel örgüye insan hayatını tehlikeye atmayan elektrik de verilecek. Bu sistem merkeze ve nöbetçilere sığınmacıların nereden sınırını geçmeye çalıştığı bilgisini gönderecek.' diye konuştu.

AB SINIRLARINI JİLETLİ TEL ÖRGÜYLE ÇEVİRİYORLAR

Sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli güzergahlardan olan Macaristan, Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti.

Macaristan, sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında, Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çekya, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı. Macar hükümeti, sığınmacı krizi çerçevesinde Balkan ülkelerinde yaşanan belirsizlik dolayısıyla geçen yıl 9 Mart'ta sınırlarındaki güvenlik önlemlerini artırıp ülke genelinde olağanüstü hal ilan etmişti.

Macar hükümeti, geçen yıl 5 Temmuz'da aldığı kararla Sırbistan ve Hırvatistan sınırı boyunca "derin sınır kontrolü" sistemini yürürlüğe koymuş, sınır bölgesindeki 8 kilometre içinde yakalanan sığınmacıların en yakın tel örgüde bulunan kapıya götürüleceğini duyurmuştu.

MACAR GÜVENLİK GÜÇLERİ SIĞINMACILARA ŞİDDET UYGULAYACAK

Macaristan Başbakan Başdanışmanı György Bakondi, 20 Ocak'ta yaptığı açıklamada, sığınmacıların ülkeye girişini engellemek için daha önce çekilen jiletli tel örgülerin termal kamera, gece görüş sistemi, reflektör ve kayıt sistemleriyle güçlendirildiğini, sınıra o güne kadar yapılandan daha yüksek ve sağlam yeni tel örgü hattı çekileceğini bildirmişti.

Öte yandan birçok sivil toplum kuruluşu, Macar güvenlik güçlerinin ülkeye yasa dışı yollardan giren sığınmacıları şiddet uygulayarak Sırbistan'a geri gönderdiğini iddia ediyor.