Tekstil sektörü işçisine nankör

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, tekstil sektörünün Türkiye’ye yüksek oranda döviz kazandırmasına rağmen sektör çalışanlarının bu pastadan pay almadığına vurgu yaparak, işçi ücretlerinde iyileşme yapılması istedi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlayarak, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 5 Numaralı Dokuma, Hazır Giyim ve Deri işkolunda örgütlenme faaliyeti sürdüren bir sendika olduklarını hatırlatan Rafi Ay, iş kolunda 1 milyon 42 bin kişi çalışmasına rağmen toplam sendikalı sayısının 95 bin 278 olduğunun altını çizdi. Ay, hedeflerinin işkolunda çalışan işçilerin çoğunluğunun sendikalı ve toplu sözleşmeden yararlanır hale getirilmesi olduğunu ifade etti.

İşçilere 3 kuruş verme dönemi bitti

Tekstil ve hazır giyimin yılda 25 milyar dolardan fazla ihracat yapılan bir sektör olduğunu kaydeden Ay, düzenli olarak yılda 20 milyar dolar dış ticaret fazlası ile ülke ekonomisine önemli bir katkı sunduklarının altını çizdi. Sektörün Türkiye’ye yüksek oranda kazandırmasına rağmen işçilerin aldıkları ücretlerin oldukça düşük kaldığına vurgu yapan Ay, “İşverenlerin haksız, hukuksuz hatta Anayasa ihlali sayılacak tavırlarının çok çeşitli kademelerde görmezden gelinebildiğine şahit oluyoruz. Bir kültür değişimine acil ihtiyaç var. Çünkü ucuz işçilikle rekabet avantajı sağlama dönemi bitti. Sanayi 4.0 her geçen gün hızlanarak iş yaşamını değiştiriyor. Karanlık fabrikalar, yani hemen hiç işçi olmayan, çok az sayıda kişinin çalıştığı işletmeler görülmeye başlandı. İşçinize 3 kuruş az verip fabrikanızı ayakta tutmanız mümkün değil” diye konuştu.

Yönetimde işçiler de olmalı

İşçilerin mevcut haklarının korunduğu Kıdem Tazminatı Fonu’na sıcak baktıklarını belirten Ay, “Kıdem Tazminatı konusunda bütün işçilerin yararına, herkesi kapsayacak şekilde ve kırmızı çizgimiz olan 1 yıla karşılık 1 aylık ücret dahil, mevcut kazanılmış haklarımızın tamamının korunduğu şekilde bir kıdem tazminatı fonu kurulmasına sıcak bakmaktayız. Elbette bu fonun yönetiminde işçiler de olmalı ve nemalandırılmasına, denetimine yönelik bağımsız, hesap verebilir bir model seçilmelidir” ifadelerini kullandı.