Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Türkçe eğitimin kalesi olarak nitelendirilen Tefeyyüz İlköğretim Okulu 137’nci yıl dönümünü kutluyor. Tefeyyüz İlköğretim Okulu, 1884 Yılında Hilmi Beg Derala tarafından yaptırılan binayı Osmanlı Devleti’nin satın alıp “Tefeyyüz İptidai (İlk) Okulu” kurulmasıyla başlayan eğitim hizmetini sürdürüyor.
Türk azınlık okulu olmuştu
Tefeyyüz okulu 1920’de Yugoslavya Krallığı idaresine geçerek bir dönem “Osman Cikiç İlkokulu” adıyla çalışmalarını sürdürdü, Osmanlı Devleti’nin Üsküp’ten çekilmesinin akabinde Tefeyyüz okulu Türk azınlık okulu haline geldi.
Türklüğün bölgedeki kalesi
Osmanlı döneminde İptidai, yani ilk mektep olarak faaliyete geçen Tefeyyüz İlköğretim Okulu, 1912 Balkan Savaşı’nı takiben Sırp Kralığı, Bulgar İşgali, Yugoslavya Krallığı, sonrasında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve bağımsız Makedonya süreçlerini görmüş, çevresindeki Türkler ile varlığını sürdürdü. Türklüğün bölgedeki kalesi olarak nitelendirilen Tefeyyüz eğitim alanında kıymetli hizmetini 137 yıldır sürdürmeye devam ediyor.
Kaynak: Kırım Haber Ajansı