Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Başkan Hafize Gaye Erkan yönetiminde 24 Ağustos Perşembe günü bir araya gelecek.
Aynı gün saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini 250 baz puanlık artışla yüzde 17,5 düzeyine yükseltmişti.
PPK Anketi sonuçlandıTCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.
Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.
Anket sonuçlarına göre, 100 ila 250 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 18,50 ile yüzde 20,00 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 20 ile 30 arasında yer aldı.
Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 26,50 oldu.
TCMB'den TL mevduata teşvikTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatlarını artırmak ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarını azaltmaya yönelik düzenlemelere gitti.
TCMB'nin resmi duyurusuna göre, Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik, Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik ve Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik yapıldı.
Bu çerçevede, sadeleşme süreci çerçevesinde yabancı para cinsinden bulunan mevduatlardan KKM hesaplarına dönüşüm hedefi uygulamasına son verilirken, TL payına göre belirlenen ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına da son verildi.
KKM hesaplarının dönüşümü hedefleniyorYeni düzenlemelerle birlikte, TL cinsinden mevduat hesaplarının artırılması amaçlanırken, KKM hesaplarının azaltılması adına KKM hesaplarının dönüşümü hedefleniyor. Bu adımın, TL vadeli mevduat hesaplarını güçlendirerek makro finansal istikrara katkı sağlaması bekleniyor.
Aynı zamanda, kur koruma sağlanan hesaplardan TL hesaplarına geçişin ve belirli oranlarda kur korumalı hesapların yenilenmesinin hedeflendiği belirtildi. Kur koruması olmayan TL payının artırılması da bu düzenlemelerle amaçlanıyor.
Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde yapılan değişikliklerle, döviz ve kıymetli maden mevduatları için uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı:
Vadesiz ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı %29'a yükseltildi.
3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı %25'e çıkarıldı.
1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı ise %19 olarak belirlendi.