Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında 4 Nisan 2017’de imzalanan anlaşmanın 1 Ağustos’ta yürürlüğe girdiğinin duyurulması üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin daha önce defalarca dile getirdiği, “Kıbrıs’ın tamamını ve Kıbrıs Türklerini temsil etmeyen GKRY, böyle bir anlaşma yapmaya ehil ve yetkili değildir” görüşünü vurguladı. Aksoy, şu değerlendirmeyi yaptı: “Söz konusu anlaşma, 1960 Antlaşmalarına ve bu antlaşmalar tarafından kurulan dengeye aykırıdır. Doğu Akdeniz’de istikrar ve güvenliğin sağlanması yönündeki çabaları da sekteye uğratma riski barındırmaktadır. Fransa’nın mevcut dönemde gerilimi daha da arttıracak adımlar atması, bu bağlamda GKRY ile ortak tatbikatlar düzenleyerek, geçici de olsa, 1960 Antlaşmalarının hilafına burada askeri uçaklarını konuşlandırması kabul edilemez. BM Güvenlik Konseyi Daimi üyesi Fransa’yı, BM’nin gündeminde olan Kıbrıs’la ilgili meselelerde daha sorumlu davranmaya davet ediyoruz.”
KEMALREİS KIBRIS’IN DOĞUSUNDA
Fransa-GKRY anlaşması sonrası, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin korumasında görev alan TCG Kemalreis fırkateyninin Kıbrıs’ın doğusunda görevlendirilmesi dikkat çekti. Kemalreis önce KKTC sahil güvenlik gemileriyle deniz eğitimi yaptı, ardından Barbaros Hayrettin Paşa gemisine refakat etmeye başladı. Milli Savunma Bakanlığı dün resmi Twitter hesabından, “Akdeniz Kalkanı Harekâtı’na katılan TCG Kemalreis fırkateyni Akdeniz’de Kıbrıs Adası doğusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sahil güvenlik gemileriyle deniz eğitimlerini müteakip Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemimize refakat etmektedir” paylaşımında bulundu. Bu paylaşımda Kemalreis’in Barbaros Hayrettin Paşa’ya sağladığı güvenlik ve korumadan görsellere de yer verildi.
Kıbrıs’ın güneybatısında Oruç Reis’in korumasını sağlayan ve taciz girişiminde bulunan Yunan fırkateynini kovalayan TCG Kemalreis’in adanın doğusunda Barbaros Hayrettin Paşa gemisini korumaya gönderilmesi, Fransa-Kıbrıs Rum Yönetimi işbirliğine Ankara’nın sahada verdiği “Biz buradayız” mesajı olarak değerlendirildi.
TCG BANDIRMA DA DOĞU AKDENİZ’DE
Türk Deniz Kuvvetleri’nin bir başka vurucu gücü olan TCG Bandırma korveti de Doğu Akdeniz’de görev yapıyor. Milli Savunma Bakanlığı Akdeniz Kalkanı Harekâtı’na iştirak eden TCG Kemalreis fırkateyni ile birlikte TCG Bandırma korvetinin de BM’nin Lübnan’daki geçici kuvvetine (UNFIL) katılarak Doğu Akdeniz’de görev yaptığını duyurdu.
YAVUZ İÇİN DE NAVTEX
Türkiye, Yavuz sondaj gemisinin çalışmalarını yürüteceği Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın güneybatısındaki alana yönelik 18 Ağustos-15 Eylül tarihleri için yeni bir Navtex (Denizcilere Duyuru) ilan etti. Yavuz gemisi, Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey gemileriyle birlikte çalışmalarını sürdürecek. Navtex duyurusunda, “Çalışma sahasına girilmemesi şiddetle tavsiye olunur” denildi.
AB: DİYALOĞA ÇAĞIRIYORUZ
Türkiye’nin yeni Navtex ilanının ardından Avrupa Birliği yeni bir açıklama yaptı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Türkiye’nin son hamlesi Doğu Akdeniz’de tansiyonu ve güvensizliği arttırıyor. Bu adım, diyalog ve müzakereleri sürdürme çabaları ile tansiyonu düşürme girişimlerini baltalıyor. Türk yetkilileri bu girişimi sonlandırmaya, AB ile iyi niyetli ve geniş kapsamlı diyaloğa çağırıyorum” dedi.
‘FRANSA MACERA ARAMASIN’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Fransa’nın Kıbrıs’a askeri uçaklarını konuşlandırmasının hiçbir şart ve ahvalde kabul edilemez olduğunu vurguladı. Oktay açıklamasında şöyle dedi: “Fransa’nın Kıbrıs’la ilgili meselelerde macera aramaması, çok daha sorumlu davranması esastır. AB başta olmak üzere, uluslararası çevrelerin de Fransa’nın bölgedeki şımarık, saldırgan ve hukuk tanımaz tavırlarına karşı tutum almaları elzemdir. Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin hilafına hiçbir girişimin yürütülme şansı olamaz. Türkiye, Kıbrıs Türkü’nün yanında olmaya, kayıtsız şartsız destek vermeye devam edecektir. Ve kendi yetki sahasındaki çalışmalarını da kararlı bir şekilde Yavuz’la sürdürecektir.”