Türkiye’nin son olarak envanterine kattığı, 231 metre ile Türkiye’nin en büyük savaş gemisi olan TCG Anadolu, LHD sınıfı (havuzlu helikopter gemisi) bir savaş gemisidir. 10 Nisan tarihinde Deniz kuvvetleri envanterine giren TCG Anadolu, Türk Deniz Kuvvetleri için bir komuta merkezi ve amiral gemisi görevi üstlenirken, Türk Silahlı Kuvvetlerinin uzun süreli muharebe, uzun mesafeli askerî muharebe veya insani yardım operasyonları gibi çeşitli ihtiyaç ve gereksinimleri karşılayabilmektedir.
Modern teknolojilerle donatılan TCG Anadolu, uçuş güvertesi üzerinde 6 adet iniş alanı ve 12 derecelik uçuş rampası bulunan bir deniz platformudur. Uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 insansız hava aracı konuşlandırılabilmekte, hangar katında ise 19 helikopter veya 30 SİHA bulunabilmektedir. Gemi üzerinden Bayraktar TB3 ve Bayraktar Kızılelma gibi uçaklar kalkış yapabilir. İleride F-35B gibi dikey iniş-kalkış yapabilen uçakların da görev alması planlanmaktadır. TCG Anadolu, savaş durumunda 25 adet AV-8B&F-35B + 6 uçuş güvertesi park yeri olarak kullanılabilir.
TCG Anadolu çok amaçlı amfibi hücum gemisi olarak, 1.223 kişilik personel kapasitesiyle bir amfibi taburunu, sekiz deniz çıkarma aracını ve tam teşekküllü askeri hastaneyi taşıyabilir. Gemi, barış zamanında hastane gemisi veya erzak taşımacılığı için de kullanılabilir.
TCG Anadolu Uçak Gemisi mi?Son günlerde en çok merak edilen konulardan biri olan TCG Anadolu bir uçak gemisi mi? Soruları ile sıklıkla karşılaşmaktayız. TCG Anadolu, Türk Deniz Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan çok amaçlı amfibi hücum gemisidir. Uçak gemisi olarak sınıflandırılmamaktadır ancak uçakları da konuşlandırma kapasitesine sahiptir. Fakat İleride F-35B gibi dikey iniş-kalkış yapabilen uçaklar TSK envanterine girerse kısıntılıda olsa uçak gemisi görevini görebilir.
Uçak gemisi nedir?Uçak gemisi, savaş uçaklarının, helikopterlerin ve diğer askeri uçakların inip kalkabildiği ve operasyonel faaliyetlerde bulunabildiği büyük bir deniz platformudur. Genellikle Gelişmiş ülkelerin askeri güçlerinde bulunur ve deniz aşırı harekatlarında, hava desteği sağlamak veya denizlerdeki güç dengelerini korumak için kullanılır. Uçak gemileri, yüzlerce hatta binlerce askeri personel, uçak ve araçlarla donatılmış devasa gemilerdir. Uçak gemileri, birkaç farklı türde olabilir ve farklı ülkelerin donanmalarında farklı boyut ve özelliklerde kullanılırlar. Uçak gemileri, geminin kendisine veya yakın çevresine yönelik hava tehditlerine karşı savunma sistemleriyle donatılmıştır. Ayrıca, birçok uçak gemisi gemiye yakın çevredeki deniz araçlarına karşı da savunma yapabilir. Uçak gemileri, askerî açıdan stratejik öneme sahiptir ve birçok ülke tarafından ulusal savunma stratejilerinin önemli bir parçası olarak görülür.
Uçak gemisi olan ülkelerŞu anda, dünyada birkaç ülke uçak gemisi sahibidir. Bunlar:
Amerika Birleşik Devletleri: Dünya üzerindeki en büyük donanmaya sahip olan ABD, 11 adet uçak gemisine sahiptir. Bunlar, Nimitz sınıfı ve Ford sınıfı uçak gemileridir. Çin Halk Cumhuriyeti: Çin, Liaoning adlı bir adet kullanımda olan uçak gemisine sahiptir. Ayrıca, kendi üretimi olan ve inşaatı devam eden birkaç uçak gemisi daha vardır. Hindistan: Hindistan, INS Vikrant ve INS Vikramaditya adlı iki adet uçak gemisine sahiptir. Ayrıca, gelecekteki planları arasında birkaç uçak gemisi daha inşa etmek de bulunuyor.Rusya: Rusya, Admiral Kuznetsov adlı bir adet uçak gemisine sahiptir. Ayrıca, inşaatı devam eden yeni nesil bir uçak gemisi de bulunuyor. İngiltere: İngiltere, iki adet uçak gemisine sahiptir. Bunlar, HMS Queen Elizabeth ve HMS Prince of Wales adlı gemilerdir. İtalya: İtalya, Cavour adlı bir adet uçak gemisine sahiptir.Fransa: Fransa, Charles de Gaulle adlı bir adet nükleer güçlü uçak gemisine sahiptir. Japonya: Japonya, Helikopter destroyer sınıfı adı verilen ve uçak gemisine benzeyen iki adet gemiye sahiptir. Bunlar, JS Izumo ve JS Kaga adlı gemilerdir.Haber: yunus Akseki