Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre Tsai, Orta Amerika ülkeleri ve ABD'yi kapsayan gezisinde Guatemala'nın ardından Belize'ye gitti.
Tayvan'ı tanıyan az sayıdaki ülkelerden biri olan Belize'de devlet töreni ile karşılanan Tsai, Başbakan Johnny Briceno ile görüştü.
Tsai ve Briceno, görüşmenin ardından Tayvan ile Belize arasında teknik işbirliği için çerçeve anlaşma imzaladı.
Tayvanlı şirketlerin kırsal eğitime katkı için bağışladığı 5 bin dizüstü bilgisayar, Belize hükümetine teslim edildi.
Parlamentoda Temsilciler Meclisi ve Senato ortak oturumunda konuşan Tsai, Tayvan ile Belize arasında 34 yıldır süren ilişkilerin boş vaatlere veya liderlerin siyasi kaprislerine bağlı olmadığını, her iki halka da somut fayda sağladığını ifade etti.
Tsai, Tayvan ve Belize'nin ortak değerleri paylaştığını, barışçı ve müreffeh bir gelecek için ortak vizyona sahip olduğunu belirterek, ilişkilerin gelecek on yıllarda da aynı bağlılıkla sürmesini umduğunu dile getirdi.
Orta Amerika'da Tayvan'ı tanımayı sürdüren 2 ülke kaldıÇin'in son yıllarda Tayvan'ın diplomatik müttefikleri ile resmi ilişki kurma girişimlerinin sonucunda Orta Amerika ülkelerinden Kosta Rika 2007'de, Panama 2017'de, El Salvador ve Dominik Cumhuriyeti 2018'de, Nikaragua 2021'de ve son olarak Honduras 26 Mart 2023'de Tayvan ile diplomatik ilişkilerini keserek Çin'i resmen tanımıştı.
Orta Amerika'da Tayvan'ı Çin'in temsilcisi olarak tanımayı sürdüren yalnızca Guatemala ve Belize kalmıştı.
Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hâlâ devam ediyor.
Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.