Tayvan denizinde tansiyon yükseldi

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün akşamdan sabah saatlerine kadar Çin'e ait 27 askeri hava aracı ve 13 savaş gemisinin Tayvan'ın çevresinde tespit edildiğini açıkladı.

Tayvan Savunma Bakanlığı, sosyal paylaşım sitesi X'teki hesabından yaptığı açıklamada, dün akşamdan sabah saatlerine kadar Çin'e ait 27 askeri hava aracı ve 13 savaş gemisinin Tayvan çevresinde tespit edildiğini duyurdu.

Tayvan sahasına girdiler

Açıklamada, bu hava araçlarından 9'unun Tayvan Boğazı'nda, Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği sahada uçtuğu belirtildi. Ayrıca, "BZK-005" tipi silahsız dronun Tayvan Boğazı'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçtiği, aynı tipteki bir dron ile 2 "J-10" tipi savaş uçağı, 2 "H-6" tipi bombardıman uçağı ve "Y-8 ASW" tipi deniz devriye, "KJ-500" tipi erken uyarı, "Y-9" tipi askeri nakliye uçaklarının ADIZ'ın güneybatısında uçtuğu bildirildi.

Bakanlık, bu olayların ABD ve Kanada donanmalarına ait 2 savaş gemisinin Tayvan Boğazı'ndan geçmesinin ardından gerçekleştiğini belirtti. ABD donanmasına ait "Arleigh Burke" sınıfı güdümlü füze taşıyan Ralph Johnson muhribi ile Kanada Kraliyet Donanmasına ait "Halifax" sınıfı Ottowa kruvaziyeri, 9 Eylül'de Tayvan Boğazı'ndan rutin geçiş yapmıştı.

Çin'den "gösteriş amaçlı bir geçişti" açıklaması

Çin ordusu, bu geçişin "gösteriş amaçlı" olduğunu iddia etmiş ve gemilerin izlendiğini, yasalara ve uluslararası kurallara uygun bir tepkinin verildiğini belirtmişti. Bu olayların ardından, Çin'in Şandong uçak gemisi de 11 Eylül'de Tayvan'ın güney ucundaki Eluanbi Burnu'na yaklaşmıştı.

Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından topraklarının bir parçası olarak kabul edilirken, fiili bağımsızlığını koruyor. Bu durum, Tayvan Boğazı'ndaki gerilime ve bölgedeki ABD askeri varlığına karşı çatışmalara neden oluyor. İki ülke arasındaki iç savaş sonucu ortaya çıkan ayrılık sorunu hala çözüme kavuşturulabilmiş değil.