Tayfunda ölü sayısı 2 bin 275 çıktı

Filipinler'de tayfun felaketinden sonra 2 bin 275 kişinin yaşamını yitirdiği kesinleşti.
Filipinler'i vuran Haiyan tayfununda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 binin üzerine çıktı.
Filipinler'deki ulusal afet birimi tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, tayfun yüzünden 2 bin 275 kişinin yaşamını yitirdiği kesinleşti.
Ulusal afet birimi, yaralı sayısının 3 bin 655 olduğunu, 80 kişidense haber alınamadığını bildirdi.
Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ise CNN'e yaptığı açıklamada, ölü sayısına ilişkin tahminlerin korkulandan az olduğunu belirtti.
Açıklanan tahmini rakamların "çok fazla" olduğunu belirten Aquino, can kaybının 2 bin-2 bin 500 civarında olabileceğini ileri sürdü.
Hükümet tüm imkanları seferber etti
Filipinler haber ajansı, uluslararası yardımların afet bölgesine ulaştırılması için Dışişleri Bakanlığı'na koordinasyon görevi veren hükümetin, felaketin yaralarını sarabilmek ve halkın acil ihtiyaçlarını karşılayabilmek için tüm imkanlarını seferber ettiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Operasyonları Ofisi Sekreteri Herminio Coloma, evsiz kalanlara acilen barınma olanağı sağlanmasıyla, ulaşım, elektrik ve iletişim hizmetlerinin yeniden verilebilmesinin hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.
Filipinler Sağlık Bakanlığı, felaket kurbanlarının cesetlerinin salgın hastalıklara neden olabileceği endişesinin yersiz olduğunu, afet bölgelerinde şu an için sağlık tehdidi bulunmadığını açıkladı.
Filipinler Eğitim Bakanlığı, eğitim personelinin akıbetini araştırmak üzere Cebu'da koordinasyon merkezi kurdu.
Yollar açıldı
Kamu İşleri ve Karayolları Bakanlığı, yoğun çalışmalar neticesinde tayfunda kapanan kara yollarının tamamen açıldığını bildirdi. Bakanlık, yıkılan bazı köprülerin ve istinat duvarlarının onarımının tamamlandığını da kaydetti.
Yağmalama olayları yaşanıyor
Öte yandan su, gıda ve tıbbı malzemenin kıtlığı, yağmalama olaylarına neden oluyor.
Ulusal Gıda Kurumu Sözcüsü Rex Estoperez, Leyte adasındaki Alangang bölgesinde bir ambardan 100 bin çuval pirinç kaçırıldığını, yağmalama olayı sırasında bir duvarın yıkılması sonucu 8 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Estoperez, yetkililerin, çaresiz insanların yiyecek bulmak için evlere ve alışveriş merkezlerine izinsiz girmesine engel olmaya çalıştığını belirtti.