'Tay' çocuklara Peygamber sevgisini aşılayacak

'Tay' filmi ile amaçlarının çocuklara Peygamberimizin sevgisini aşılamak olduğunu ifade eden Yönetmen Nurullah Yenihan, "Çocuklara verdiğimiz mesaj manevi açıdan bizi çok mutlu ediyor" dedi.

TRT ortak yapımı “Tay” vizyona girmek için gün sayıyor. 23 Eylül’de minik izleyicileriyle buluşacak olan yerli yapım animasyon filmde; Hz. Muhammed’in İslam tarihinin dönüm noktası olan çileli “Hicret” yolculuğu konu ediliyor. Filmin yönetmeni Nurullah Yenihan ‘Tay’ı Milat’a anlattı.

Çok farklı bir film oldu

Hassas bir içerik üzerinde çalıştıklarını ifade eden Yönetmen Nurullah Yenihan, “Çocuklara anlatması çok kolay olmayan bir hikâyeydi. Birçok noktada pedagojik anlamda dikkat etmemiz ve hassas olmamız gereken noktalar vardı. Mesela, savaşı çocuklara anlatmak oldukça zordu. Amacımızdan sapmadan çocukları da sıkmadan, doğru bir şekilde anlatmayı hedefledik. Danışman ekiplerimiz, pedagoglarımız ve senaristimiz ile çok uzun süre üzerinde çalıştık. Bizim için çok farklı bir film oldu” dedi.

Manevi mesajı mutlu ediyor

Hikâye ilk oluşturulduğunda iki sahabe çocuğun hikâyesi olarak planlandığını vurgulayan Yenihan, “Senaryo yazımı başladığında anlatım dili olarak belli bir noktaya gelince tıkandık. Daha sonra, çocuklara ulaşmanın en doğru yolunun hayvanlar üzerinden anlatabileceğimiz bir hikâye olduğuna karar verdik. Senaryonun yazım aşaması ve bitirilmesi bir seneyi buldu. Bu filmdeki amacımız; çocuklarımıza Peygamber Efendimiz(sav)’in sevgisini aşılamak ve vermiş olduğumuz bilgiler ile onlarda merak uyandırmasını sağlayıp araştırarak öğrenmelerini hedeflemektir. Tay filminde çocuklara verdiğimiz mesaj manevi açıdan bizi çok mutlu ediyor” diye konuştu.

Yerli yapımlar yayınlanmalı

Türkiye’de animasyon sektörünün büyük zorluklarla baş ettiğine dikkat çeken Yenihan sözlerini şöyle noktaladı: “TRT en büyük destekçimiz. Bu sektör tüm dünyada ilk başta desteklerle büyüyor, sonra kendi ayakları üzerinde duruyor. Öncelikle kültür politikası olarak animasyon sektörünün koruma altına alınması lazım. Ülkemizde yayın yapan yabancı kanallara yerli yapım yayınlamaları noktasında zorunluluklar getirilmeli. Okullumuzda animasyon eğitimi meslek lisesi seviyesinde yaygın olarak başlatılmalı. Bu sayede insan kaynağı sıkıntısı çözülebilir. Tüm bunlarla birlikte Sektör daha hızlı büyüme göstererek aradaki açığı kapatabilir.”