Tatlı ihtiyacı kimimizde bağımlılık haline gelmiş bir durumda. Sizler için bu bağımlılıkla nasıl savaşılacağını araştırdık. Genelde öğleden sonra yaşanan tatlı krizlerimizi bilinçli, farkındalıklı tercihlerle erteleyebiliriz. Nasıl mı? Yanıtı yazımızda..
Bin bir türlü diyet, beslenme şekli, takviyeler, süper besinler havada uçuşuyor. Ama neyin iyi geleceği, neyin zarar vereceği kişiye göre değişiyor. Çoğunluğun hemfikir olduğu tek bir doğru varsa, o da işlenmiş şekerin zararlı olduğu. Üstelik şekerin aynı uyuşturucu gibi bağımlılık yaptığı biliniyor. O yüzden bırakmak hiç kolay değil. Ama bırakmayı başardığınızda, enerjinizin yükseldiğini, daha iyi uyuduğunuzu, daha az şişkinlik ve sindirim sorunu yaşadığınızı, üstelik diyabet riskinizin, kolesterol ve trigliserit seviyelerinizin düştüğünü göreceksiniz. Şeker sadece şekerlikte ve tatlılarda olmuyor. Meyve suları, gazlı içecekler, tatlı kategorisine girmese de pek çok paketli gıda farklı isimler altında gizli şeker içeriyor. Etiketinde şeker, mısır şurubu veya maltoz, dekstroz, glukoz, fruktoz, sukroz, laktoz gibi ‘oz’ ile biten herhangi bir madde içeren bütün gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Şekerden kurtulmanın en iyi yolu beslenmenize kan şekerinizi dengeleyecek, iyi besinler eklemek. Bu 6 gruptan seçeceğiniz sağlıklı alternatiflerle, şekere zorlanmadan veda edebilirsiniz.
Protein tüketiminizi arttırmak tatlı ihtiyacı ile baş etmenin en iyi yollarından biri. Proteinli besinler hem uzun süre tok tutar hem de kan şekerinizi dengeler. Amerikan Klinik Beslenme Dergisinde yayınlanan bir araştırmada 5 hafta boyunca protein-karbonhidrat- yağ oranı 30:40:30 şeklinde beslenen diyabet hastalarının, 15:55:30 şeklinde beslenenlere göre açlık kan şekerlerinin %40 düştüğü görülmüş. Proteini yüksek bir öğün yediğinizde şeker emilimi yavaşlar ve insülin seviyesindeki hızlı iniş-çıkışlar azalır. Bu da tatlı krizini önler. Tatlı krizine girmeyin Şekeri bırakmakta en büyük yardımcılarınızdan biri sağlıklı yağlar olacaktır. Nelerde mi bulunur? Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kabuklu yemişler, zeytin, avokado, zeytinyağı, gerçek tereyağı, günde en fazla 20 g olmak kaydıyla Hindistan cevizi yağı, yağlı deniz balıkları… Prevention dergisinin yayınladığı bir haberde bahsedilen bir araştırmaya göre, diyabet riski taşıyan kişiler sebze-meyve-protein-tam tahıl ağırlıklı beslenme düzenlerine sağlıklı yağlar eklediklerinde diyabet hastası olma oranları %60 azalmış. Eğer şekeri bırakır ve şekerden çok da farkı olmayan basit karbonhidratlar yerine tam tahıllara yönelirseniz, sağlıklı olduğu kadar lezzetli yağları gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Avokadolu şekersiz bir tarifi için: Tatlı krizine girmeyin Lif oranı yüksek besinler sindirimi yavaşlatır ve kan şekerini düzenler. Hele bir de proteinle birleştirirseniz uzun süre tok kalırsınız, atıştırma ihtiyacı hissetmezsiniz. Doğal olarak lif oranı yüksek besinler keten tohumu, fındık fıstık gibi kabuklu yemişler, keten tohumu, chia tohumu, frambuaz, çilek gibi meyveler, enginar, bezelye, havuç gibi sebzeler ve baklagillerdir. Günlük lif ihtiyacı yetişkin kadınların 25 g, erkeklerin 35-40 g civarındadır. Probiyotik besinler Bunları tüketin, tatlı krizine girmeyin İyi bakteriler açısından zengin kefir, yoğurt, turşu gibi besinler bağırsaklardaki kötü bakterilerle savaşmak için çok önemlidir. Bu kötü bakteriler bağışıklığı zayıflatmanın yanı sıra cilt problemlerine, mantar rahatsızlıklarına ve kilo problemlerine yol açarlar. Bilin bakalım neyle beslenirler? Evet şekerle. Yeterince probiyotik gıda almazsanız, kötü bakterilerin iyi bakterilere oranı artar ve dayanılmaz bir tatlı yeme ihtiyacı oluştururlar. Bunları tüketin, tatlı krizine girmeyin Tatlı ihtiyacı ile başa çıkmanıza yardımcı olacak baharatların başında zencefil, zerdeçal ve tarçın geliyor.
Bunları tüketin, tatlı krizine girmeyin Tatlı ihtiyacı ile başa çıkmanıza yardımcı olacak baharatların başında zencefil, zerdeçal ve tarçın geliyor.