CHP lideri Kılıçdaroğlu 'Taşeron işçilik kalkacak' vaadinde bulunuyor. Ama buna kendi belediyeleri dahi uymuyor. İstanbul, İzmir ve Ankara'daki ilçe belediye çalışanları isyanda
7 Haziran seçimleri öncesi meydanlarda "Her işçinin sendikalı olmasını istiyoruz. Bu yüzden taşeronluğu kaldıracağım" diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu suçüstü yakalandı. CHP'li belediyelerin çoğunda, taşeron işçiler mutsuz. Çoğu Kılıçdaroğlu'nun vaat ettiği asgari ücretin altında çalışıyor. CHP'li belediyelerin çoğu maaş ödeyemediği için işçiler belediye binalarını işgal ediyor. Bazı belediyelerde ise işçiler, sendikaya üye oldukları için işten atılıyor.
SÖYLEM FARKLI EYLEM FARKLI
Türkiye'de 800 bin taşeron işçi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesinde bütün taşeron işçileri kadrolu olarak işe başlatacağını söylese de CHP'li belediyelerin durumlarına bakıldığında gerçeğin hiç de Kılıçdaroğlu'nun söylediği gibi olmadığı apaçık ortaya çıktı. İşte CHP'li belediyelerin taşeron işçi karnesi:
YA TÜRKİYE'Yİ İZMİR GİBİ YÖNETİRSE!
"Türkiye'yi İzmir gibi yöneteceğim" diyen Kılıçdaroğlu'nun partisinin İzmir'deki işçi politikalarından habersiz olduğu ortaya çıktı. İzmir'de CHP'li belediyelerde yaşanan işçi krizleri bitmek bilmiyor.
ÇÖP DAĞLARI OLUŞTU:
Çiğli Belediyesi'nin şirketi KAFE-SAN'da çalışan 400'e yakın işçi, 1.5 yıl önce bir aylık maaş, ikramiye gibi alacakları ödenmeyince iş bırakma eylemi yaptı. Eylem nedeniyle Çiğli sokaklarında çöp dağları oluşmuştu. Gaziemir Belediyesi Temizlik İşleri'nde çalışan 140 işçi de eylül maaşlarını alamadıkları ve yıllık izinlerini kullanamadıkları için eylem yapınca sokaklarda çöpler birikmişti.
SENDİKA YASAK:
Bayraklı Belediyesi'nde de 3 taşeron temizlik işçisi, sendikaya üye olunca 1.5 ay önce işten çıkartıldı. Bir hafta sonra 8 işçi daha aynı nedenle işten atıldı. CHP'li Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ın işçileri işten çıkarmanın yanı sıra Belediye-İş Sendikası'ndan ayrılıp Genel-İş Sendikası'na geçmeleri için işçilere baskı yaptığı da ortaya çıktı.
ZABITA İŞÇİ DÖVDÜ:
Karşıyaka Belediyesi temizlik işlerini yürüten taşeron Altaş şirketi 1.5 ay önce sendikalaşmak isteyen 3 işçisini işten attı. Belediye giriş katında işçilerin yaptığı eylemde olay çıktı. Zabıta ve işçiler yumruklaştı. İşçiler, şirketle CHP'li Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar'ın sendikalaşmayı engellemeye çalıştığını söyledi. DİSK, işçilerle eylem yaptı.
MAAŞLAR ÖDENMEDİ:
Karabağlar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde çalışan 970 işçi, 1 yıl önce mart ve nisan aylarına ait maaş, birikmiş alacaklar ve bazı sosyal yardımların ödenmediği gerekçesiyle 2 gün iş bırakma eylemi yaptı. Sokaklarında çöp dağları oluştu ağır kokular etrafa yayıldı. Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, krizi çözmek için kendi lüks makam aracı ve 10 belediye aracını satıp işçilerin maaşlarını ödedi.
'TEK SUÇUMUZ SENDİKALI OLMAK'
Bayraklı Belediyesi'nde sendikalı olduğu için işten çıkartılan 17 işçiden biri olan Ersen Deniz (33), "11 Şubat'tan beri işsizim. Ben 2009'da Bayraklı Belediyesi ilk kurulduğunda işe girdim. Belediye Başkanı Hasan Karabağ bize 'Ben de sizin sendikalı olmanızı istiyorum. Ama hükümet istemiyor. Tanıdığınız bakan milletvekili varsa baskı yapın' şeklinde yalan attı. En son sendikaya üye olunca bizi işten attı. Atma gerekçesi verimsizlik. Ancak benim başarı belgem var" dedi. İşten çıkartılan temizlik işçisi, iki çocuk annesi Aysemin Memiş (38), "Yasal hakkımı kullanmak istediğim için kapı önüne koyuldum. Ben işten çıkartılan ikinci gruptanım. 6 Nisan'dan beri işsizim" diye konuştu.
PARTİ ZARAR GÖRMESİN DİYE...
Ankara'da Çankaya Belediyesi'ne bağlı taşeron firmada çalışan 4 işçi sendikaya üye olunca işten kovuldu. İşçiler belediye binasını işgal etti. Olayın seçim öncesi partiyi olumsuz etkileyeceği düşünülerek işçiler işe geri alındı. Sendika üyeleri, "CHP'li Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen sendikaya üye olduğu için işçileri işten çıkarmaktadır. Bu durum siyaseten de tutarsızlıktır" diye konuştu.
İSTANBUL'DA DA UTANÇ TABLOSU
İstanbul'da da CHP'li belediyelerde çalışan taşeron işçiler sıkıntılı.
Şişli'de temizlik işlerini belediyeye ait firma yürütürken, taşerona devredildi. Düşük ücretle yeni işçiler işe alınırken, eskiler grev başlattı.
Beşiktaş'ta hakkını isteyen temizlik işçilerini dövdüren Belediye Başkanı Murat Hazinedar, BELTAŞ'ta çalışan işçilerin sözleşmesini haksız şekilde feshetti. Hazinedar, 250 kişiyi işten çıkarttı.
Sarıyer Belediyesi'nde işten atılan 16 işçi, 86 gün eylem yaptı. Basına işçilerin geri alınacağı sözü verildi. Ancak sözler tutulmadı.
Bakırköy'de haklarını alamayan işçiler grev gitti. Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun çadır kurarak eylem başlatan işçilerle "İsterseniz çadırda 5-6 sene kalın" diyerek dalga geçtiği iddia edildi.
Adalar Belediyesi'nde temizlik işlerini yapan taşeron firmada çalışan 46 işçi 2012'de tazminatsız işten atıldı.
Kartal Belediyesi'ne fazlasıyla CHP'li taşeron işçi alındı. Başkan Altınok Öz, işçilerin sendikalaşmasını sağladı. DİSK'e bağlı Genel-İş ile yapılan sözleşme şartlarını başkan belirledi. Ancak sözleşmeye hiç uyulmadı.
Ataşehir Belediyesi'nde yerel seçimlerin ardından 300'den fazla taşeron işten çıkarıldı. Bir kısmının maaşları düşürüldü, servis kaldırıldı, 2 ay yemek parası verilmedi.
CHP DÖNEMİNDE MAAŞ ÖDENMEDİ
Hizmetiş Sendikası Antalya Şube Başkanı Murat Pilevne, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin önceki başkanı CHP'li Mustafa Akaydın döneminde taşeron işçilerin maaşlarının 3-4 ay ödenmediğini söyledi. Pilevne, "İnsanlar evlerine ekmek götüremedi. Aç bırakıldılar" dedi. Pilevne Menderes Türel dönemindeyse taşeron işçilerin memnun olduğunu söyledi.
Kaynak: Sabah