Tarımda da sürdürülebilirlik ve kalkınmanın adresi: Kahramankazan

Kahramankazan Belediyesi, sanayide atılan büyük adımların yanı sıra önemi gün geçtikçe daha da büyüyen tarım ve ziraat konularında da vatandaşın yanında. Belediye Başkanı Serhat Oğuz, tarımın birçok farklı alanında üreticiyi desteklemeyi devam ediyor.

Geleneksel ve modern yöntemlerle sürdürülen tarımsal faaliyetlerde çiftçilerin karşılaştığı sorunları çözme ve geliştirme konusunda dışa bağımlılığı azaltmak ve kendi üretimini kendi yapan bir ülke olma vizyonuyla çıktığı yolda çiftçiye en büyük destekleri veren Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, sadece yerelde değil ulusal anlamda tarımın önemine vurgu yaparak her daim üreticinin yanında duruyor.

Bereket diyarı: Kazan ovası

Kahramankazan’ın bir tarım kenti olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, “Kahramankazan Ovası, eski adıyla Kazan Ovası tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaparken uzun yıllar boyunca birçok tarımsal faaliyete de ev sahipliği yapmış, geçimini ve yaşamını tarımla idame ettirmiş. Bizler de bu geleneği çok daha uzun yıllar sürdürmek istiyoruz. Kendi üretimini kendi yapan, ihraç eden, dışa bağımlılığı olmayan bir vizyonla her zaman çiftçimizin yanında durmaya özen gösteriyoruz. Çünkü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu yerli ve milli bir vizyon var. Bizler de kendisinin açtığı yolda ilerlemenin önemine inanıyoruz. Tarımın tarih boyunca Kahramankazan topraklarındaki önemi biliyoruz, bundan sonra da tarımın sürdürülebilir olması için her türlü desteği vermeye hazırız. Çiftçilerimize fide desteği, mazot desteği, arıcılık, hayvancılık ve tarım makineleri gibi farklı birçok alanda destek oluyoruz, hibeler veriyoruz. Biz istiyoruz ki çiftçimiz elini topraktan çekmesin. Biz istiyoruz ki meşhur Kazan Kavunu’muz tarlalarımızdan eksik olmasın. Kahramankazan Belediyesi olarak her zaman çiftçilerimizin yanında duracağız” ifadelerini kullandı.

7 milyon 500 bin fide desteği

Göreve geldiği günden bu yana çiftçinin her zaman yanında olduğunu yaptığı çalışmalarla gösteren Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, bu süreçte azami üretimin azalmaması ve çiftçinin elini topraktan hiçbir zaman çekmek zorunda kalmaması için toplamda 7 milyon 500 bin sebze fidesini çiftçilere dağıttı.

Yerli üretime ata tohumu

Kahramankazan Belediyesi kurduğu Termal Üretim Tesisi’nde, ata topraklarından özenle seçilerek toplanan ata tohumlarını yetiştirerek yüzde yüz hibeli olarak çiftçilere dağıtıyor. Belediyenin iki yıldır sürdürdüğü bu hizmet ile 1 milyon ata tohumu da çiftçilerle ücretsiz olarak buluşmuş oldu. Ata tohumlarının üretim döngüsü ise dağıtılan fidelerden tekrar tohumları toplayarak sürüyor. Geleneksel hale getirilerek ata topraklarında yetişen fidelerin uzun yıllar aynı şekilde yine yetiştirilebilmesi amaçlanıyor.

Çiftçiye yağlık ayçiçeği tohumu

Kahramankazan Belediyesi Türkiye’de çiftçiye ilk kez yağlık ay çekirdeği tohumu desteğinde bulunan belediye oldu. 6 bin dönümlük araziyi kapsayan destekleme ile çiftçiye hibe edilen yağlık ay çekirdeği tohumu toprakla buluşturuldu. Aynı proje kapsamında çiftçiye gübre desteği de verildi.

Akaryakıt desteği

Kahramankazan Belediyesi, kuraklıktan etkilenen çiftçilere yönelik anlamlı bir desteklemede bulundu. Belediye bu kapsamda ilçe ziraat odasına başvuruda bulunan çiftçilere yönelik akaryakıt desteklemesi yaptı. Başvuruların toplanmasının ardından ilçedeki 711 çiftçiye akaryakıt desteği verildi. Böylece fide ve tohumdan sonra çiftçiler için önemli üretim maliyetine sahip olan akaryakıt ihtiyaçları da Kahramankazan Belediyesi tarafından yapılan destekleme çalışması ile çiftçiye dağıtıldı.

'Kavun tohumu ve zirai ilaç desteği'

Kahramankazan Belediyesi son yıllarda rekolte ve kalitesinde düşüş yaşanan ilçenin meşhur Ova Kavunu’nun üretimini yeniden canlandırmak için çiftçilere yüzde yüz hibeli tohum ve zirai ilaç desteği verdi. Tohum ve ilaç desteği ile birlikte ekim ve ara çapa makinesi de çiftçinin hizmetine sunuldu. Başkan Oğuz, ilk hasat yapılırken kavunları tarladan çiftçilerle birlikte topladı.

Hububat alım merkezi açıldı

Kahramankazan Belediyesi çiftçilerin ürünlerini çok ucuza almaya çalışan aracıların önüne geçmek ve çiftçinin ürününü hak ettiği değerde satmasını sağlamak amacıyla ilçede Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Alım Merkezi açıyor. Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz’un girişimleri sonucunda Kahramankazan’da TMO Alım Merkezi açıldı. Böylece, üretici ve çiftçiler, yetiştirdikleri ürünlerini doğrudan TMO’ya hak ettiği değerde satma imkanı buldu.

300 ton arpa ve buğday desteği

Kahramankazan Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin su indirimini gerekçe göstererek bazı sosyal yardımlarla birlikte arpa ve buğday tohumu desteğini vermeyeceğini açıklamasının ardından harekete geçti. Kahramankazan Belediyesi, 550 çiftçiye 300 ton Buğday ve Arpa desteğinde bulundu.

Arıcılara arı ve kovan desteği

Kahramankazan Belediyesi çiftçi ve üreticiye yönelik yaptığı desteklemelerle göz doldurmaya devam ediyor. Arıcılık ve bal üretimi sektöründe çok sayıda firmaya ev sahipliği yapan, Türkiye’de ana arı üretiminin yüzde 65’inin yapıldığı Kahramankazan’daki arıcılık kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere arı ve kovan hibe desteği verdi.

Mobil koyun banyoluğu

Kahramankazan Belediyesi Ankara’da bir ilke imza atarak hayvan yetiştiricileri için Mobil Koyun Banyoluğu hizmetini başlattı. Koyunların mikroplardan ve parazitlerden temizlenmesini sağlayan mobil koyun banyoluğu, köy köy gezerek yetiştiricilerin işini kolaylaştırıyor. Verilen hizmetten memnun olan çiftçiler, koyun ve keçilerinin mevsimsel olarak çektiği sıkıntıların giderilmesinden dolayı mobil ekibe teşekkür ediyor.