Tarık suresi ne zaman inmiştir? Tarık Suresi neden inmiştir? Tarık Suresinde neyden bahsediliyor? Tarık suresi kaç ayettir? Fazilet ve faydaları nelerdir? Sizler için Tarık Suresine dair merak edilenleri araştırdık. İşte Tarık suresi okunuşu, manası ve ayet sayısı...
Tarık Suresinin Arapça Okunuşu
Tarık suresi arapça okunuşu Bismillahirrahmanirrahim 1. Vessemai vettarikı. 2. Ve ma edrake mettariku. 3. Ennecmüssakıbü. 4. İn küllü nefsin lemma ‘aleyha hafizun. 5. Felyenzuril’insanü mimme hulika. 6. Hulika min main dafikın. 7. Yahrücü min beynissulbi vetteraibi. 8. İnnehu ‘ala rec’ıhı lekadirün. 9. Yevme tüblesserairü. 10. Fema lehu min kuvvetin ve la nasırin. 11. Vessemai zatirrec’ı. 12. Vel’ardı zatissad’ı. 13. İnnehu likavlün faslün. 14. Ve ma hüve bilhezli. 15. İnnehüm yekiydune keyden. 16. Ve ekiydü keyden. 17. Femehhililkafiriyne emhilhüm rüveyden
Bismillâhirrahmânirrahîm
1.Göğe ve târıka andolsun.
2.Târıkın ne olduğunu sen ne bileceksin?
3.O, (ışığıyla karanlığı) delen yıldızdır.
4.Hiçbir kimse yoktur ki, üzerinde koruyucu bulunmasın.
5.Öyleyse insan neden yaratıldığına bir baksın.
6..Fışkırıp çıkan bir sudan yaratıldı.
7.Bu su, bel ile kaburga kemikleri arasından çıkar.
8.Şüphesiz Allah’ın onu, öldükten sonra tekrar diriltmeye de gücü yeter.
9.Bütün sırların yoklanacağı günü hatırla!
10. (O gün) artık insan için ne bir kuvvet vardır, ne de bir yardımcı.
11.Yağmurlu göğe andolsun,
12.Yarık yarık çatlamış yere andolsun.
13..Şüphesiz o Kur’an, hak ile batılı ayırd eden bir sözdür.
14.O, boş bir söz değildir.
15.Şüphesiz onlar bir tuzak kurarlar,
16..Ben de bir tuzak kurarım.
17.Artık sen inkârcılara mühlet ver; onlara biraz zaman tanı!
Tarık Suresinin Faziletleri
Kim Târık sûresini okursa, Allahü teâlâ ona gökteki yıldızların adedinin on katı sevâb verir. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)
Tarık Suresi, hastalık anında doktordan aldığınız bir ilacı aldıktan sonra okunursa, alınan ilacın çabucak tesir etmesine ve tehlike meydana getirmemesine vesile olur. Uyumak üzere yatağına uzanan kimse Tarık Suresi’ni okuduktan sonra yatağına uzanır uykuya dalarsa, ihtilam olmaktan korunmuş olur.
Tarık Suresinin Nüzul Sebebi
Sûre Mekke’de nazil olmuştur. Bunda icma vardır. Beled Sûresinden sonra inmiştir.
1. “Göğe ve gece ortaya çıkana and olsun. 2. Gece ortaya çıkanın ne olduğunu sen bilir misin? 3. O, ışığıyla karanlığı delen yıldızdır.”
Bu âyetler Ebû Talib hakkında inmiştir. O, Rasulullah (s.a.v.)’a geldi ve O’na biraz ekmekle biraz da süt verdi. Rasulullah (s.a.v.) oturarak getirilenleri yerken bir yıldız kaydı ve yıldızın aktığı yer ateş oldu. Ebû Talib bundan korktu ve: “Bu nedir?” diye sordu. Rasulullah (s.a.v.) buyurdu ki; “Bu, kendisiyle şeytanların vurulduğu bir yıldızdır ve o Allah’ın âyetlerinden bir âyettir.” Ebû Talib hayret etti. Bunun üzerine Allah Teala bu âyetleri indirdi.”
5- İnsan düşünsün neden yaratıldı!?
İbn Ebî Hâtim’in İkrime’den rivayetle tahric ettiği bir habere göre bu âyet-i kerime Ebu’l-Eşedd b. Kelede el-Cumahi hakkında nazil olmuştur. Bir deri üzerinde durur ve: “Kim beni buradan kımıldatabilirse ona şöyle şöyle mükâfat var.” der ve güçlü kuvvetli olmakla övünür, sonra şöyle devam edermiş: “Muhammed, cehennem bekçilerinin 19 olduğunu iddia ediyor. Ben yalnız başıma onlardan onuna yeterim, kalan dokuzunun da siz hakkından gelirsiniz.”
Her surenin bir çok özelliği vardır. Her bir ayet ve sure Allah kelâmı olmakla beraber herbirinin ayrı ayrı özellikleri vardır. Tarık Süresinin Faziletleri, Bir sureyi veye ayetleri okuyan kişilere manevi armağanlar verilir. Bu manevi armağanlara surelerin ve ayetlerin faziletleri denir. Birçok surenin ve ayetlerin faziletleri ve sırları, hadisi şerifler ile ifade edilmiştir. Kuranı Kerim’de Tarık suresinin önemini anlamamız için öncelikler kendisi ve sonra Peygamberimizin hadislerini incelemek lazımdır. Bu nedenle sizler için Tarık suresinin faziletini derledik.
Kur’ân-ı kerîmin seksen altıncı sûresi. iniş sırasına göre otuz altıncı sûredir. Beled sûresinden sonra, Kamer sûresinden önce inmiştir. Târık sûresi Mekke’de nâzil oldu (indi). On yedi âyet-i kerîmedir. İsmini ilk âyet-i kerîmede geçen ve parlak bir yıldız mânâsına gelen Târık’tan alır. Sûrede; insanın yaratılışı, kıyâmet gününün zorluğu, Kur’ân-ı kerîmin hak ile bâtılı ayıran kelâm- ı ilâhî olduğu bildirilmektedir.
TARIK SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR? Rivayet olunduğuna göre, Ebû Tâllb, Hz. Peygamber (s.a.s)’e gelir, Hz. Peygamber de ona, ekmek ve süt ikram eder. Tam o bunları yerken, gökten bir yıldız kayar, Önce su, sonra da ateşle dopdolu olur. Ebû Tâlib bundan son derece korkar ve “Bu ne?” diye sorunca, Hz. Peygamber (s.a.s), “Bu kendisiyle şeytanların taşlandığı bir yıldız olup, Allah’ın ayetlerinden bir ayettir” der. Ebû Tâlib buna şaşınca, bu sûre nazil olur.
TARIK SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI
Kim Târık sûresini okursa, Allahü teâlâ ona gökteki yıldızların adedinin on katı sevâb verir. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)
Tarık Suresi, hastalık anında doktordan aldığınız bir ilacı aldıktan sonra okunursa, alınan ilacın çabucak tesir etmesine ve tehlike meydana getirmemesine vesile olur. Uyumak üzere yatağına uzanan kimse Tarık Suresi’ni okuduktan sonra yatağına uzanır uykuya dalarsa, ihtilam olmaktan korunmuş olur.