Tarihi eserler ‘yakın takip’ ile kurtarıldı

Bu yıl Türkiye’de düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonlarından Avrupa ülkeleri ve ABD''ye götürülmek istenen çok sayıda, Bizanslı ve Osmanlı dönemine ait kıymetli tarihi eserler ele geçirildi.

Binlerce yıldır medeniyetlerin beşiği olan Anadolu'nun paha biçilemez tarihi eserlerini korumak amacıyla polis ve jandarma ekipleri 2019 yılının başından bu yana çok sayıda operasyon gerçekleştirdi. Yılın ilk ayında Muş'un Malazgirt ilçesinde altın işlemeli Kur'an-ı Kerim, Ankara'da Osmanlı dönemine ait kehanet amacıyla kullanıldığı tahmin edilen pirinçten "gök küre", tarihi eserler satılmaya çalışılırken ele geçirildi. Şubat ayında Çorum İskilip’de Helenistik Dönem'e ait 2 bin 200 yıllık aslan başı heykel, Kayseri’de yurt dışına kaçırılarak satılmak istenen 13. yüzyıla ait bir tabloyu ele geçirdi.

Dünyaca nadir eserler

Dünyadaki nadir eserler arasında gösterilen Hz. İsa'nın çarmıha gerilişini ve onu üzüntüyle izleyen havarileri tasvir eden tablo. Hatay Reyhanlı’da bir eve düzenlenun operasyonda Suriye'den getirilen aralarında el yazması Tevrat ve Picasso imzalı resimler yakalandı.

Malazgirt Muharebesi'nin izleri var

Ağrı'nın Patnos ilçesinde Bizanslı komutana ait mezardan çalınan 96 parça tarihi eser Ankara’da satmaya çalışan 2 kişiyle birlikte suçüstü yakalandı. Aramalarda 1071'deki Malazgirt Meydan Muharebesi'nde hayatını kaybeden Bizanslı komutana ait olduğu tahmin edilen miğfer, kama, bileklik, haç, ok ve okluğun da aralarında olduğu 96 parça tarihi eser ele geçirdi.

836 tarihiesere el konuldu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri de mart ayında Fatih'te birçok adrese düzenlenen baskınlar sonucu New York'taki bir müzayedede 14,5 milyon dolara satılan "Kilia İdolü"nün benzeri heykel ile Tunç Çağı savaş baltaları, Urartu dönemi bronz fibulaları (çengelli iğne), Grekçe taş baskı İncil'in de aralarında bulunduğu 836 parça tarihi eser ele geçirdi.

Hz. İsa için hazırlanmış kitaplar

Denizli'de ekipler, 2 şüphelinin aracında Mısır menşeli bin 1500 yıllık 2 kitap, Balıkesir Edremit’te 2 bin yıllık mermer heykel, Van Çaldıran ve Özalp’ta Urartu dönemine ait heykeller, İzmir'de Lidyalılara ait sikkeler, Diyarbakır'da bin 100 yıllık İbranice altın yazmalı dini motifli kitap, Muş Malazgirt’te Roma ve Urartu dönemine ait ziynet eşyaları, Ankara'da Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait el yazması eserler, kaçakçıların elinden kurtarıldı. Bursa'da Picasso'ya ait "Don Kişot" resimli tablo, Mersin'de Roma ve Bizans dönemlerine ait sikkeler, Balıkesir'de Roma dönemine ait "güneş saati", İzmir'de bin 500 yıllık İbranice el yazması kitap, Kırşehir'de bin 200 yıllık olduğu değerlendirilen "Tanrı Odin" heykelini ele geçirdi.

Son durak müzeler oldu

Güvenlik güçleri, kimi tarihi eserleri henüz kaçak kazılar sırasında ele geçirirken, çok nadir bulunan bazı eserleri de alıcı gibi davranarak kaçakçıların elinden aldı. Sinop'ta, 1500 yıllık olduğu değerlendirilen amfora internet üzerinden satışa sunuldu, Van'da ise kargo şirketinden ayrılan bir şüphelinin elindeki cep telefonu kutusuna gizlenmiş altın sikkeler bulundu. Polis ve jandarmanın kurtardığı tarihi eserler, Türkiye'deki müzelere teslim edildi.