Tarihi davada sona doğru

Çözüm Süreci yoluna doludizgin devam ederken, bir yandan da sessiz sedasız bir şekilde '12 Eylül' davası karara bağlanmak üzere. Geçen haftalarda son duruşması görülen dava artık sonlara yaklaştı. Uzmanlar, "Tarihi dava demokrasi ayıbını kaldırıyor" yorumunu yaptı.

EKİN GÜN/ ANAKARA

Türkiye geçmişte işlenen demokrasi ayıpları ile yüzleşmeye devam ediyor. Topluma derin yaralar açan terör sorunun çözümü için süreç devam ederken, bir yandan da sessiz sedasız bir şekilde '12 Eylül' davası karara bağlanmak üzere. Geçen haftalarda son duruşması görülen dava artık sonlara yaklaştı. Bu davayı Milat'a anlatan uzmanlar, "Tarihi dava demokrasi ayıbını kaldırıyor" yorumunu yaptı.

Rahatsız olan güçler halen etkin

12 Eylül Davası Müdahil Avukatı Arif Ali Cangı, "Son duruşmada Genelkurmay'dan Hasan Duman tarafından gelen bir mektup gündeme oturdu. Mektupta 12 Eylül'e giden süreçte hazırlıkların ve tertiplerin bir korgeneral tarafından imha edildiği söyleniyordu. Mahkeme Hasan Duman adında gerçek bir kişi var mıdır diye araştırma yapma kararı aldı ama bu mektup doğruysa hala devletin içinde 12 Eylül Davası'nın görülmemesini istemeyen güçlerin varlığını bize bir kez daha gösteriyor" dedi.

"Tarihi bir dava görülüyor"

Ali Cangı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Son duruşmada sanık müdafileri tarafından davayı uzatmaya yönelik 1 Mayıs 1977'nin sanıklarla illiyet bağının araştırılması talep edildi ama biz müdahil avukatlar olarak araştırılsın fakat davanın uzayacağını belirttik. Sonuçta bu davada darbe yapma suçu kanıtlanmıştır. Dava sonuçlandıktan generallerin bir alt kadrosunun ve sivil bürokratların yargılanmasının önü açılacak."

"Kısa zamanda sonuçlanır"

Davanın kısa zamanda sonuca ereceğini vurgulayan Çangı, "Ben en geç dört duruşmadan sonra kararın çıkacağını düşünüyorum. Dava mahku00fbmiyetle sonuçlandıktan sonra 12 Eylül Anayasası ve diğer yasaları, yargılamaları ve diğer işlemleri suç ürünü olacağından meşruluğunu kaybedecek, 12 Eylül'ü aşmanın ortamı oluşacak. Siyaset kurumunun bu durumda irade sahibi olması gerekiyor. Davanın sonuçlandıktan sonraki kısmı dolayısıyla daha önemli bir hale geliyor" şeklinde konuştu.

Herkes destek olmalı

12 Eylül davasının toplumun bütün kesimlerini yakından ilgilendirdiğini belirten 12 Eylül Mağduru Ülkücü Sıddık Demir, "Biz 12 Eylül'de kullanıldığımızı kabul ettik, artık diğer taraf olan solcuların da kullanıldığını kabul etmesi gerekiyor. Kimlikleri ön plana çıkarmadan birlik ve beraberlik içerisinde uzlaşmaya varmalıyız. Ne mutlu ki bu dönemde her tür demokratikleşme sağlanıyor, insanların ölmemesi yolunda büyük adımlar atılıyor, Türkiye güzel günlere doğru gidiyor. Bunun tadını çıkarıp destek olmalıyız" dedi.

"Manevi tazminat alınmalı"

Kenan Evren ve diğer sanıkların hüküm almasından daha çok manevi tazminat gündeme gelmesi gerektiğini vurgulayan Demir, "Sanıkların gayrimenkullerine, mal varlıklarına el konulmalı, onların ekonomik muslukları kapanmalıdır. Bu nedenle cezadan daha çok manevi tazminatı daha fazla önemsiyorum. Nasılsa darbeyi gerçekleştirenler biz mağdurlar tarafından vicdanlarda çoktan yargılandı. Her şeye rağmen yinede Sanık Kenan Evren ismini görebilmek bile çok güzel bir olay" diye konuştu.