Espiye ilçesinde restorasyon çalışmaları yapılan Espiye Merkez Camisi'nin içinde bulunan 1800'lü yıllardan kalma mezar taşının devlete karşı isyan, devlete bağlılık olayları ve bölge tarihini yansıttığı belirlendi.
Celal Bayar Üniversitesi Sanat Tarihi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazanfer İltar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin 19. yüzyılın ikinci yarılarında ilk inşaatına başlandığını söyledi.
Caminin restorasyon çalışmaları kapsamında beden duvarlarının soyulup, kapısı ve taban döşemelerinin söküldüğünü belirten İltar, bu çalışmalar yapılırken kuzey duvarının doğu köşesinde bir mezar taşı bulunduğunu kaydetti.
İltar, mezar taşının 18. yüzyılın başlarından bugüne ışık tutacak bir mezar taşı olduğuna işaret ederek, "Mezar taşı Tirebolu Voyvodası Ketülazade Muhammed Emin Ağanın eşinin mezar taşıdır. Ketülazade Muhammed Emin Ağa tahminen 1785'li yıllarda Tirebolu'da doğmuştur." dedi.
1836'da Rize merkezli Tuzcuoğlu isyanında, o zamanın Tirebolu Voyvodası olan Kelalizade sülalesinin Tuzcuoğlularıyla devlete karşı isyana giriştiğini anlatan İltar, şöyle devam etti:
"Bu isyan sırasında Ketülazade ise safını devletten tarafta tuttuğu için Ketülazade Emin ağa ile zamanın Trabzon Valisi Hazinederzade Osman Ağa ile bir dostluk gelişmiş, bu dostluk sonucunda zamanla Ketülazade Emin Ağa'ya Kapucubaşılığı görevi verilmiştir. Daha sonra Padişahın Silahşoran-ı Hassa unvanı verilmiş, ileriki yıllarda da bu yükselme devam etmiş, daha sonra da Şebihkarahisar Mutasarrufu olmuştur. 1849 yılında ise Emin Ağa Şebinkarahisar'da vefat etmiştir."