Tank barış için yürüdü

28 Şubat döneminde Sincan'dan yürütülen tanklar, demokrasiye en büyük darbelerden birisini vurdu. Geçtiğimiz dönem içerisinde demokrasisi güçlü temel üzerine oturan Türkiye'de, demokrasi tankı Mısır'da gerçekleşen darbeyi kınamak için yürüdü.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Mısırda gerçekleşen darbeyi protesto etmek için Memur-Sen ve İHH tarafından Ankara sokaklarında 'demokrasi tankı' Ankara sokaklarında yürütüldü. İsrail Konutunun önünden hareket eden grup, demokrasi tankını Mısır Büyükelçiliği'ne yürüttü. Tankın namlusunu elçiliğe doğru çevirerek basın açıklaması yapan grup, yapılan darbeyi kınayarak, Mursi'ye destek sloganları attı. Darbecilerin, kasten adam öldürmekten yargılanması gerektiği bildirildi.

Memur-Sen ve İHH tarafından gerçekleştirilen yürüyüş, İsrail Büyükelçiliği konutunun önünden başladı. Eyleme Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaytan, Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan, Sağlık-Sen Genel Başkan Vekili Semih Durmuş, Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Örnek ve Memur-Sen'e bağlı sendikaların genel merkez yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tank demokrasi için yürüdü

İsrail Konutu önünde toplanan grup, "Defol Sisi, diren Mursi", "Mısır direniyor dünya susuyor" sloganları eşliğinde ABD tarafından üretilen ve dünyaya yayılan savaş tanklarını ve Mısır'da darbe sırasında yürütülen tankları protesto amaçlı maketten yaptıkları 'Demokrasi Tankı'nı Mısır Büyükelçiliği'ne yürüttü. Eyleme destek veren İhvan Gençlik Kolları Sorumlusu Ahmet Yusuf, yapılan protesto şekline açıklık getirerek, "Demokrasilerde tankların yürütülmesine hiçbir zaman izin verilmemelidir. Demokrasilerde tanklar ve tüfeklere değil fikirlere ihtiyaç vardır. Bugün bu tankı yürütmekteki amacımız, insanlığa karşı işlenen suçları vardığı noktaya dikkat çekmektir. Umarım bu yürüyen tank yaşanan açılara bir son verir. Son yürüyen tank bu olsun istiyoruz" diye konuştu.

'Darbe' yandaşı demokrasi tacirleri

Daha sonra Mısır Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapıldı. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, darbeye tepki göstermeyen ülkeleri eleştirerek, "Demokrasi için böyle bir onurlu direniş varken, çifte standartlı yaşam biçimi haline getirmiş Batı, Ortadoğu'nun şımarık çocuğu İsrail ve onun koruyucu meleği ABD, demokrasiyi bir anda unutuverdi. Onların derdinin ne Mısır, ne demokrasi, ne de Ortadoğu halklarının özgürlüğünün olduğunu gördük. Kendi menfaatleri için dünyayı yakmaktan çekinmeyen bu şer odakları ve şerli güçler, seçimle iş başına gelmiş Mursi'nin görevden alınmasına 'darbe' bile diyemedi" dedi.