Tam bağımsızlık için başkanlık sistemi şart

Televizyoncu Kenan Yasan'ın projesi olan 'Başkanlık sistemi, yeni anayasa ve Yeni Türkiye' start verdi. Siyaset Bilimci Ömer Turan'ın da katılımcı olacağı projeyle, Türkiye'nin birçok ilinde düzenlenen konferanslarla halka Başkanlık sistemi anlatılacak.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Kenan Yasan'ın önderliğinde gerçekleşen 'Başkanlık sistemi, yeni anayasa ve Yeni Türkiye' projesi hayata geçti. Türkiye'nin birçok ilinde gerçekleştirilecek konferanslarla halka başkanlık sistemini ve yeni anayasanın gerekliliğini anlatacak olan konuşmacılardan Ömer Turan, projenin detaylarını Milat'a anlattı.

İstanbul başta olmak üzere Anadolu'nun tüm şehirlerinde Başkanlık sistemi, yeni anayasa ve yeni Türkiye'yi anlatacaklarını ifade eden Ömer Turan: "İlk programımızı Üsküdar'da gerçekleştirdik. İkinci programımız da çarşamba günü Hatay'da olacak. Amacımız başkanlık sisteminin avantajlarını ve başkanlık sisteminin ülkenin bağımsızlık yolunda ne kadar önemli olduğunu anlatmak. Özellikle Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi bağlamda bunun bilinmesi gerekiyor" dedi.

Ortadoğu'nun kilidi Türkiye

Türkiye'nin Kenya, Mozambik ya da Malezya gibi bir ülke olmadığını, yer kürenin en önemli toprak parçası içinde; Ortadoğu'da bulunduğunu söyleyen Turan: "Ortadoğu'nun kilidi Türkiye'dir. Siyasi geçmişimiz ve mevcut yaşadıklarımız ortada. Türkiye 2002'den beri istiklal, istikbal ve bağımsızlık mücadelesi veriyor. Bu coğrafyada 200 yıldır devam eden müesses bir sistem var. Bu sistemin ismi İngiltere'dir. 2. Dünya savaşından sonra bu sistemi ABD devraldı. Bütün bu coğrafyadaki diğer ülkelere olduğu gibi bize de 1923'te de göreceli bir bağımsızlık verildi. Ne ekonomik ne de siyasi olarak tam bağımsız olamadık" şeklinde konuştu.

Tam bağımsız olacağız

"2002'den itibaren devam eden sessiz devrimle beraber Türkiye bağımsızlık yolunda önemli adımlar atıyor" diyen Turan sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevcut siyasi parlamenter sistem, nevi şahsına bir münhasır bir sistem olduğu için ne başkanlık ne de parlamenter sisteme uymuyor ve Türkiye'nin gelişmesi ve bağımsızlığı yönünde bir engel teşkil ediyor. Başkanlık sistemiyle beraber Türkiye zaten bağımsız olma noktasında önemli bir eşiğe gelmiş olacak. 200 yıldan sonra ilk defa tam manasıyla bağımsız olabileceğiz."

Koalisyonlar dönemi kapandı

2002'den önceki koalisyon hükümetlerinin temelinde mevcut parlamenter sistemin yattığını sözlerine ekleyen Turan, "Başkanlık sistemine geçildikten sonra önceden yaşanan koalisyonlar dönemi de kapanmış olacak" dedi. Bazılarının iddia ettiği gibi başkanlık sisteminin Türkiye'yi tek parti noktasına getirmeyeceğini, tek bir lider ve tek bir otoriter hakimiyeti alanına sokmayacağına vurgu yapan Turan, "Sistemler bir nevi elbise gibidir. Elbise nasıl vücuda göre değişirse sistemlerde o ülkenin kültürüne, inançlarına değerlerine göre değişebilir" şeklinde konuştu.

Başkanlık sistemi Türkiye'nin davasıdır

'Başkanlık sistemi, yeni anayasa ve Yeni Türkiye' projesini STK'lar üzerinden gerçekleştirdiklerini ifade eden Turan sözlerini şöyle noktaladı: "Başkanlık sistemi Erdoğan'ın ve AK Parti'nin değil, Türkiye'nin davasıdır. Türkiye 200 yıldır bir nevi yarı müstemleke konumunda. Türkiye'nin bağımsız bir konuma gelebilmesi için sistemin değişmesi gerekiyor. Başkanlık sistemine ABD, İngiltere, kıta Avrupası ve onların içerideki işbirlikçilerinin tamamı karşı çıkıyor. CHP'de aynı şekilde, çünkü başkanlık sistemi gelirse CHP'nin iktidara gelebilme şansı hiç yok. En son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP kendi adayını bile aday olarak gösteremedi. Çünkü çok iyi biliyor ki kendi adayının ancak % 30 oy alabilme şansı var. Oysa başkanlık sisteminde halkın yarıdan fazlasının onayının olması lazım. Sırf bu gerekçelerden dolayı Türkiye'deki istikrarsızlığın sürmesini istedikleri için başkanlık sistemine karşı çıkıyorlar."