Talas'ta kırsala hizmet üstüne hizmet

Kayseri Talas Belediyesi'nin kırsal mahallelere yönelik yaptığı hizmetler hız kesmeden sürüyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda koyun yıkama ve kırkımdan tohum desteğine, gübre toplama ve karıştırmadan taş toplayamaya kadar geniş bir alanda çiftçiye destek verildi.

Kayseri Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın “Kırsala sahip çıkamayan şehri yönetemez” anlayışına uygun olarak 2023 yılı içerisinde 22 kırsal mahallede yapılan tarım ve hayvancılık desteği tavan yaptı.

Başkan Yalçın’ın göreve geldiği günlerde başlattığı koyun yıkama banyoluğu ve kırkım hizmetinde bu yıl 4 bin 980 küçükbaş yıkanarak dezenfekte edildi.

Yine tarımsal hizmetlerde özellikle pandemi döneminde değeri daha fazla anlaşılan tarımsal faaliyet alanında tohum desteğinde de önemli bir sayıya ulaşıldı. Bu kapsamdaki çalışmalarda 24 tondan fazla nohut, 1 tondan fazla da fasulye tohumu üreticiye verildi. Ayrıca çiftçiye 6 ton arpa, yaklaşık 150 ton da buğday tohumu desteği sağlandı. Yine 7 bin 380 kilogram Macar fiğ kuru ot dağıtımı ile çiftçiye destek olundu.

ÇİFTÇİYE İLAÇLAMA DESTEĞİ

Tarımsal faaliyetler kapsamında 10 römork gübre dağıtımı, 9 bin 860 ton gübre toplamanın yanı sıra kırsal mahallelere 42’si beton, 50’si metal olmak üzere toplam 92 adet metal sıvat dağıtıldı. Yine tarımsal hizmetlerde drone ile ilaçlama desteği de verildi.

Makine ve ekipman desteğinde ise 200 metreküp kompost karışımı ile 2 dekar alanda taş toplama hizmeti yapıldı. Kırsal mahallelerde kış çalışmalarına destek amacıyla 20 tesviye küreği hibe edilirken, gübre toplama ve hububat eleme hizmetleri halen devam ediyor.

Öte yandan Talas Belediye Meclisi’nde alınan kararla ilçedeki büyük ve küçükbaş hayvanların 350 bin lira tutarındaki aşılama ve küpeleme ücreti ile kırsaldaki 187 bin 500 liralık toprak analizini Talas Belediyesi karşıladı.

Diğer yandan ekim dikim sezonun kapanmasıyla birlikte çiftçiye kış döneminde çeşitli konularda tarımsal eğitimler verildi.

Talas Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde Sona Yaklaşıldı

Talas Belediyesi tarafından ilçenin dört bir yanında başlatılan proje ve yatırımlar hızla devam ediyor. Talas’ta önemli bir ihtiyacı karşılayacak Yunus Büyükkuşoğlu Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde de sona yaklaşıldı. Talas Yukarı Mahalle’de mülkiyeti Talas Belediyesine ait arsaya hayırsever Yunus Büyükkuşoğlu tarafından yaptırılan ve toplamda 4 bin metrekarelik alana sahip olan merkez, yakında birçok özel bölümüyle hizmet vermeye başlayacak.

ENGELLİ VATANDAŞLARA HİZMET VERECEK

1950 metrekaresi kapalı olacak merkezde terapi odaları, yaşlı bakım odaları, revir, seminer odaları, resim, akıl oyunları, müzik ve el işi atölyeleri, ortak sosyalleşme alanları, fizyoterapi odası, hipoterapi odası, spor alanları ve yüzme havuzu gibi bölümler yer alacak. Doğayla iç içe tasarlanan ve şehir manzarasına sahip olan merkez, engelli vatandaşların rehabilitasyonu açısından için önemli bir merkez olacak.

ÇOK ÖNEMLİ BİR SOSYAL PROJE

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da zaman zaman merkezde incelemelerde bulunarak yapılan çalışmaları yakından takip ediyor. Çok önemli bir sosyal projeyi faaliyete geçirmek üzere olduklarını belirten Başkan Yalçın, şehir manzaralı, doğa ile iç içe, her türlü imkanı içinde barındıran merkezin, engelli vatandaşlarımız için çok anlamlı ve değerli bir tesis olacağına dikkat çekti. Başkan Yalçın ayrıca tesisin yapımını yapan hayırsever işadamı Yunus Büyükkuşoğlu’na da teşekkür etti.

TAREM’DE İmzalar Atıldı

Talas Belediyesi ve Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) tarafından faaliyete geçirilecek olan Zincidere’de ki Talas Restorasyon Eğitim Merkezi (TAREM) için protokol imzalandı. 1910 yılında yapılan 3 bin metrekarelik kapalı alanı olan Kız Yetim Yurdu taş binası atılan imzalarla bölgenin taş, ahşap ve demir (ferforje) ustalığının yeniden aktif hale gelmesi amacıyla bir okula dönüştürülecek. Yapılan törende konuşan KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, çok heyecanlı olduğunu belirterek, “KAYÜ uygulama ve proje odaklı iş dünyasıyla bütünleşen, toplumsal fayda oluşturan, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan, nitelikli insan kaynağı yetiştiren bir üniversite olarak tanımlamıştır. Talas Belediyesi ile birçok projeye imza atıyoruz. Sayın bakanımızın öncülüğüyle sayın başkanımızın vermiş olduğu enerjiyle, birlikte oluşturduğumuz sinerji neticesinde bugüne geldik. İnşallah, güzel sonuçlar olacak. Biz kendimizi mesleki ve teknik yükseköğretime odaklanmış bir üniversite olarak tanımlıyoruz. Sadece üniversitemize gelen gençlerimizi değil hayatın içinde olan, bir mesleği bir şekilde icra eden ama onun akademik ve bilimsel yöntemlerle daha nitelikli bir şekilde icra edilmesine katkı sağlayan bir oluşumun da bugün başlangıcını yapıyoruz. Bu tip oluşumlar daha artmalı ki toplumsal fayda ciddi enerjiler ortaya koysun. TAREM’de üniversitemiz sürekli eğitim merkezi marifetiyle bu işin akademik yönünü diğer tarafta da Talas Belediyemiz bize bu eğitim sürecinin ayakta durması için imkânları sağlıyor. Sayın başkanımıza teşekkür ediyorum. Heyecanımıza heyecan kattı.” dedi.

“ÇOK ÖNEMLİ BİR KAZANIM”

Başkan Mustafa Yalçın, cumhuriyet döneminde ilkokul olarak kullanılan binanın avlusunda bulunduklarını ifade ederek, “Bu binanın belediyemize tahsisini istedikten sonra yapılacak en güzel işin karşımıza çıkması bizi aşırı derecede heyecanlandırıp sevindirdi. Tarihi mekanları koruma kurulunun ve yüksek mimarlar her şeyi bulduklarını ancak ferforje, ahşap, mermer ve taş konusunda restorasyon ustası bulamadıklarını söyledi. Bu bölgenin insanlarının genlerinde taş ustalığı var. Yaşlı ustalarımız Anıtkabir’de, Süleymaniye’de ve Selimiye’de çalıştıklarını söylüyor. Onların çocuklara hala bu işi sürdürüyor. Bizim dünyanın her yerinde çok sayıda tarihi eserlerimiz var. Bunların restorasyonlarını yapacak uzman ustalarada ihtiyaç var. İnşallah, en kısa sürede eğitim öğretime başlayacak bu merkezden mezun olanlar dünyanın her yerinde uzman restorasyon ustası olarak iş bulacaklar. Bu da Kayseri ve Türkiye için çok anlamlı, onur verici bir kazanım olacak. Emeği geçen herkesi teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından işbirliği protokolüne imzalar konurken, Başkan Yalçın ve Rektör Karamustafa atölyelere geçerek önlük giyip demir dövdü. Ardından ahşap oyarak ellerine çekiç alıp taş işledi.

KKTC’nin 40. Yılı Anısına ‘Kayseri-Girne Hattı’ Kitabı

Talas Belediyesi tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşun 40. yıldönümünde yayınlanan ‘Kayseri-Girne Hattı’ kitabı, Kayserili gazilerin anılarıyla Kıbrıs Barış Harekâtının bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkarttı. Araştırmacı Yazar Ahmet Sıvacı tarafından kaleme alınan eserde Kayserili Kıbrıs Gazilerinin hayat hikâyelerine ve savaş anılarına yer veriliyor. Tamamı renkli, albüm şeklindeki 396 sayfalık eserde, Kıbrıs Barış Harekâtına katılan Kayserili subay, astsubay ve erlerle yapılan röportajlar ve o tarihi günleri yansıtan fotoğraflar bulunuyor.

KKTC’NİN 40. YILINA YAKIŞIR ALBÜM

Konuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Başkan Mustafa Yalçın, 15 Kasım 1983’ün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40 yılı olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılını kutluyoruz. Bununla birlikte KKTC’nin de 40. kuruluş yıldönümü. Bilindiği gibi Kıbrıs Barış Harekâtında adaya ilk ayak basan askerler, Zincidere’deki 1. Komando Tugay Komutanlığının askerleri. Biz de harekâta katılan Kayserili askerlerinin, gazilerin ve şehitlerin bir albümünü bastırdık. 400 sayfaya yakın albüm tadındaki bu kitabı yayımlamaktan son derece onurluyuz. Çünkü bu kitabın içerisinde hatıralar, fotoğraflar, özgeçmişler ve o günün basınında yer alan haberler var. Bugün bu kitabı aynı zamanda komando tugay komutanımıza armağan ettik o da çok memnun oldu. KKTC’nin kurulmasında Ahmet fazıl Küçük, Rauf Denktaş gibi liderleri, kanlarıyla canlarıyla mücadele eden ve bu yolda bedel ödeyen bütün geçmişlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

Başkan Yalçın kitabın uzun emekler sonucunda hazırlandığına da dikkat çekerek, “Araştırmacı yazar Ahmet Sıvacı, bu kitap için büyük emek harcadı. Kendisine ve yayımlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” diye konuştu.

Çocuklar Talas’ın etkinlikleriyle tatilin keyfini çıkardı

Talas Belediyesi’nin gençlere ve çocuklara yönelik olarak hazırladığı ara tatil etkinlikleri sona erdi. Büyük küçük her yaştan insanın beğenisini toplayan etkinliklerin son programında Hacivat-Karagöz gösterilerinin yanı sıra Meddah ve Orta Oyunu da sahnelendi. Rafadan Tayfa’dan illüzyon gösterilerine kadar birçok programın yer aldığı ara tatil eğlencelerinin sonuncusu olan tiyatro gösterileri de yine gibi büyük ilgi gördü. Festival Talas 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) 15 Temmuz Yerleşkesi Konferans Salonundaki organizasyonda çocuklar keyifle izledikleri oyunlara bazen de sahneye çıkarak ortak oldu. Çocukların yanı sıra anne ve babaların da yoğun ilgi gösterdiği gösteride herkes gönüllerince eğlenmenin keyfini yaşadı.

TALAS BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR

Velilerden Derya Kılıç “Çok güzeldi, eğlenceliydi. Özellikle kızım çok keyif aldı. Talas Belediyesi’ne teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. Mustafa Kurban isimli veli de “Çok güzel bir etkinlik oldu, Çocuklarımız için değişiklik oldu. Çok beğendik Talas Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. Çocuklar da illüzyon gösterilerini beğendiklerini belirterek gönüllerince eğlendiren Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’a teşekkür etti.