HABER: MUHAMMET BOZKURT
YOZGAT’IN Akdağmadeni İlçesi Yeşildere (Tahmaz) Mahallesinde bulunan ve çevre halkının “Eski Kilise” dediği tarihi yapı, son yıllarda yok olmanın eşiğine kadar geldi.
Mimari tarzıyla aslında son derece güzel olan Eski Kilise, AK Parti ve MHP’li belediye başkanlığı döneminde beklediği ilgiyi göremedi. Belediyelerin, tarihi değeri olmayan yapılara özen gösterip, tarihi ve mimari açıdan son derece değerli görülen eserlere sahip çıkması gerektiğini söyleyen çevre sakinleri, “Defineciler, akşamcılar burayı yok olmanın eşğine getirdi. Duvarları kazıldı. Freskler söküldü. Kolonlardan bir kısmı yıkılıp götürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu esere sahip çıkmalı” diye konuştu.
Rumların yaşadığı bölge
Alınan bilgilere göre daha önceleri bu bölgede Rumlar yaşıyordu. Buradan göç eden Rumların çocukları, yıllarca Eski Kiliseyi görmek için bölgeye geldiler. Ancak son 10 yıldır harabeye dönen Eski Kilise’ye yerli ve yabancı turist ilgisi neredeyse kalmadı. Restore edilerek kültün merkezi olabilecek bir yapı göz göre göre yok olup gidiyor. Kilesi’nin çevresinde eski Rum evleri de aynı akıbete uğramak üzere. Çevrede yaşayanlar, bu tarihi eserin restore edilerek yerli ve yabancı turizme açılmasını istiyor.
Kilisenin geçmişi
Eski Kilisenin 1862 tarihinde yapıldığı, giriş kapısındaki kitabeden anlaşılıyor. Ön cephesi kesme taş, diğer cepheleri kesme mermer taşlardan yapılmış olan kilisenin, ön kısmında yuvarlak kemerli giriş boşluğu bulunuyor. Kemerler ortadan iki adet yuvarlak, yanlarda ise iki adet köşeli taşlarla birbirine bağlanmış. Giriş kapısı yuvarlak kemer süslemeli ve kapı üzerinde 11, çerçeve altında 2 adet Grekçe kitabe mevcut.
Dikdörtgen yapıda
Kilisenin iç kısmı dikdörtgen planlı olup, tabanı taş döşemelidir. Kilisenin içerisinde kiliseyi doğu, batı doğrultusunda üç eşit parçaya bölen sekiz adet yuvarlak sütun bulunmaktadır. Sütunlar birbirlerine yuvarlak kemer ve ağaç hatıllarla bağlanmıştır. Kilisenin iç kısmındaki sıva üzerinde yer yer haç ve geometrik süslemeler gözükmektedir. Söz konusu kilise binası Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’NUN 08.04.1983 tarih ve 4227 sayılı kararı ile koruma altına alınmış. Ancak koruma altına alınmasına rağmen, bu tarihi yapıya gereken ilgi gösterilmediği için, mimari değeri yüksek olan bir yapı yok olmanın eşiğine gelmiş durumda.