Suyolu gibi

CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda rekorunu bir çıta daha yükseltti, aynı zamanda Yüksek Mahkeme'den ret cevabı rekoruna da kavuştu. Hükümetin sezaryenle doğumu engellemek için yaptığı kanun önerisinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran CHP yine 'ret' yedi.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA-

Hükümet sezaryenle doğumu engellemek için kanun önerisi hazırlayıp, meclise sunduktan sonra bazı sokak eylemlerinin yanında CHP'de her zamanki gibi Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, kanun iptalini istemişti. Yüksek Mahkeme ise doğumun, tıbbi zorunluluk halinde sezaryenle yaptırılabileceğine ilişkin kanun yasalara uygun olduğuna karar verdi ve iptal başvurusunu ret etti. Kanunun iptal isteminin reddedilmesinin ardından CHP, Anayasa Mahkemesi'nden bir kez daha eli boş döndü.

Anayasa mahkemesine başvuru rekoru kıran CHP, şimdi de en çok ret alma rekorunu kırdı. Yüksek Mahkeme tarafından verilen son iptal kararı ile CHP elinde bulundurduğu rekoru bir çıta daha yükseltti.

GAP'a bile karşı

Demokratikleşme süreci çalışmalarına karşı çıkan CHP, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan açılımın ekonomik boyutunu oluşturan GAP'a 3,5 yılda 10 milyar dolar aktarmayı öngören ve 3,8 milyon kişiye iş imkanı sağlayacak düzenlemeyi iptal için de Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Rekorlar partisi

CHP'nin Yüksek Mahkemeye başvurularda 2011 yılında adeta patlama yaşandı ve 48 başvuru yapıldı. Toplamda ise CHP son 8 yılda toplam 160'ın üzerinde kez mahkemeye başvuru yaparak rekor kırdı. Diğer yanan Başvurularda en iyi performansı sergileyen milletvekillerinin başında İzmir Milletvekili Kemal ANADOL, Samsun Milletvekili Haluk KOÇ, Emine Ülker Tarhan, Muharrem İnce ve Akif Hamza Çebi'nin olduğu dikkatlerden kaçmadı.

Vetocu Sezer

Öte yandan TBMM'de, 27 Mayıs 1960 müdahalesi sonrasında 11 Kasım 1962 tarihinden bugüne kadar tutulan tutanaklara göre, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, veto ettiği 73 yasa ile 'veto rekortmeni' unvanını elinde bulunduruyor.