Suudi Arabistan'dan skandal proje

Son dönemlerde yaptığı reformlarla eleştirilen Sudi Arabistan, bir sakandalar daha imza atmaya hazırlanıyor. Suudi yönetimi Kabe'ye benzeyen Mukaab projesi için çalışmalara başladı.

İsrail Terör Örgütü'nün Gazze'de yaptığı katliamlara karşı adeta sessizliğe bürünen Sudi Arabistan İslam coğrafyasından tepkisini çeken bir projeye hazırlanıyor.

Proje duyurulduğunda Mukaab'ın Kabe'den ilhamla hazırlanması ve New Murabba'nın Mekke'ye alternatif bir proje şeklinde değerlendirilmesi büyük tepkiye yol açtı.

Daha önce Osmanlı eserlerinin yıkan, tarihi Mekke ve Medine'yi tamamen unutturacak yıkımlar yapılan, Zemzem Tower gibi modern kulelerle şehirleri donatan Suudi yönetiminin son yıllardaki modern açılımları da Mukaab eleştirilerini haklı bir zemine oturttu.

Bu projeye karşı Suudi Arabistan yönetiminin harcadığı milyonlarca doların da savaş, kıtlık ve acı çeken bir İslam coğrafyasında harcanması tepkilerin artarak devam edeceğini gösteriyor.

Sözde reformlarla İslami değerler hiçi sayılıyor

Sözde çağdaşlaşma ve Batı'ya şirin görünme adına İslami değerleri hiçe sayarak "değişim" çabalarını tam gaz sürdüren Suudi Arabistan Ilımlı İslam’a dönüş olarak adlandırılan sözde reform hareketi başlatan Prens Muhammed bin Salman’ın aldığı kararlar doğrultusunda Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'ın diplomatik bölgesinde ilk alkol dükkanı açılmıştı.

Son olarak güzellik yarışmasına katılım gösteren ülke havuz başında düzenlenen mayolu bir defile ile dünya gündemine gelmişti.

Din adamları tutuklandı

Suudi Arabistan'da gölge kral olarak anılan veliaht prens Muhammed Bin Selman öncülüğünde ülkede bir reform hamlesi başlatılmıştı. Bu hamle kapsamında geçtiğimiz yıllarda birçok vaiz ve din adamı tutuklanmıştı.

Bunların arasında Selman el Avde ve Avad el Karni gibi isimlerde bulunuyordu.