Binlerce kişi, Haseke'nin Rasulayn ilçesi, İdlib'in Binniş, Maratmısrin, Termenin bölgeleri ile Halep’in Daret İzze, Mare, Azez, Afrin, Bab, Etarib ve Raco bölgeleri ile Suriye ordusunun kontrolündeki Suveyda ile Dera illerinde düzenlenen gösterilere katıldı.
Suveyda'da kent merkezindeki Kerame Meydanı'nda toplanan protestocular, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in istifasını istedi.
Göstericiler, "Esed istifa", "Suriye bizimdir, onu kimseye teslim etmeyiz" sloganı attı.
Ayrıca kent merkezindeki esnaf bugün de kepenk kapatarak gösterilere destek verdi.
Şam yönetiminin 16 Ağustos'ta aldığı akaryakıta zam kararından bir gün sonra Dera ile Suveyda illeri başta olmak üzere birçok noktada gösteriler başlamıştı.
Suriye iç savaşıSuriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükümeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dahil olduğu karmaşık bir çatışma sürecidir. Bu çatışmalar, 15 Mart 2011 tarihinde başlayan gösterilerin Nisan 2011'de ülke geneline yayılmasıyla tetiklendi.
Nisan 2011'de Suriye Ordusu, gösterileri bastırmak için görevlendirildi ve bu süreçte askerler göstericilere ateş açtı. Aylarca süren askeri kuşatmaların ardından gösteriler, silahlı isyanlara dönüştü. Muhalif güçler, genellikle firari askerler ve sivil gönüllülerden oluşuyordu ve merkezi bir liderlikleri yoktu. Ülke genelindeki çatışmalar asimetrik savaş özellikleri taşıyordu. 2013 yılında Hizbullah, Beşar Esad'a sadık Suriye ordusunun yanında savaşa katıldı. Beşar Esad yönetimi, Rusya ve İran'dan askeri destek aldı, muhalifler ise Katar ve Suudi Arabistan'dan silah ve mühimmat desteği aldılar.
Uluslararası toplum, Suriye İç Savaşı sırasında ciddi insan hakları ihlalleri, işkenceler ve savaş suçları yaşandığını belirtti. Birleşmiş Milletler'e göre, 2015 yılı itibarıyla ölen insan sayısı 220.000'i aştı. Diğer raporlara göre ise bu sayı Şubat 2016 itibarıyla 470.000'e yükseldi.
Suriye İç Savaşı boyunca on binlerce gösterici devlet hapishanelerinde tutuldu ve işkenceye uğradı. Hem hükümet hem de muhalefet, insan hakları ihlalleriyle suçlandı. Kimyasal silahların kullanımı da uluslararası tepki çekti.
Suriye Havayolları, savaşın başlamasından 8 yıl sonra 19 Şubat 2020'de savaş sırasında yapılan ilk sivil uçuşunu gerçekleştirdi, Şam'dan Halep'e sefer düzenlendi.