Süresiz nafaka ve genel af için ilk anket yapıldı! İşte sonuçlar..

İlk paketi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşan Yargı Reformu Strateji Belgesi''nin, ikinci paketinin de önümüzdeki günlerde meclise sunulması bekleniyor. Uzun süredir gündemde olan af ve ceza indirimi tartışmaları, nafaka ödemeleri gibi beklenti oluşturan konularda PublicStatus Frequency isimli araştırma şirketi 25 ilde 3 bin 500 kişilik geniş bir anket çalışması yaptı. Buna göre katılımcıların büyük kısmı af yasasına karşı çıkarken, süresiz nafaka yerine daha adil bir düzenleme getirilmesini istedi.

Kamuoyunun merakla beklediği yeni yargı paketinin ilk bölümü TBMM'de kabul edildi.

Birçok hukuksal düzenleme içeren Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ikinci paketinin ise önümüzdeki günlerde meclise gelmesi beklenirken, PublicStatus Frequency isimli araştırma şirketi yaptığı anket çalışmasıyla halkın nabzını tuttu.

Araştırma, 25 ilin 145 ilçesinde gerçekleştirildi.

175 mahall ve köyde 3 bin 500 kişi ile yapılan araştırmada, toplumda en önemli beklenti başlıklarından birisi olarak uzun süredir gündemde olan af ve ceza indirimi tartışmaları, nafaka ödemeleri ve ilk paketi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşan Yargı Reformu Strateji Belgesinin toplumsal tabandaki karşılığı ölçüldü.

Ceza infaz ve denetimli serbestlik koşullarında değişilik

Katılımcıların, ev, iş yeri ve bulundukları sokakta yüz yüze olarak gerçekleştirilen ankette ilk sorulan soru, Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde yapılabilecek kanun değişikliği ile kalıcı şekilde ceza infaz sürelerinde ve denetimli serbestlik koşullarında yeni iyileştirmeler getirilmesini destekliyor musunuz? şeklinde oldu. Katılımcılar buna yüzde 54,87 ile destek verirken, yüzde 28,01'i ise desteklemediğini belirtti. Yüzde 14,82'sinin ise bir fikri olmadığı görüldü.

Af çıkması istenmiyor

TBMM tarafından yapılacak yasal düzenleme ile çıkarılabilecek muhtemel af yasası, hakkında toplumsal karşılığın sorgulandığı sorunun bulguları gösteriyor ki ülkemizin %61,23’lük kesimi af çıkarılmasına karşı çıkarken, %36,12’lik kesimi af yasası çıkarılmasına destek veriyor.

Konu hakkında fikir beyan etmeyenlerin oranı ise %3’e yakın seviyede bulunuyor.

Bu veri bugüne kadar 52 adet af yasasının kanunlaşarak yürürlüğe girdiği ülkemizde af yasası çıkarılmasına toplumsal olarak bir destek olmadığını ortaya koyuyor.

Süresiz nafaka kaldırılmalı, daha adil bir sistem olmalı

Boşanmanın ardından yoksulluğa düşecek tarafın geçimini sürdürebilmek adına karşı taraftan maddi gücü nispetinde süresiz olarak talep edebileceği yoksulluk nafakası uygulaması 1988 yılına kadar boşanma tarihini izleyen bir yıla kadar ödeniyordu.

Ancak Türk Medeni Kanunu üstünde yapılan değişiklik ile 12 Mayıs 1988 tarihinden itibaren nafaka talebi süresiz olarak uygulanmaya başlandı.

Bu uygulamanın toplumsal tabanda karşılığının sorulduğu sorunun bulgularına göre toplumun neredeyse yarısına yakını uygulamanın kalmasını isterken, yine çok önemli bir bölümü ise uygulamanın daha adil bir sistem ile güncellenmesinden yana tavır koyuyor.

Hukuksal düzenlemeler destekleniyor

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi 30 Mayıs 2019 tarihinde Başkan Erdoğan tarafından kamuya açıklandı.

Strateji belgesinin 2019-2024 yılları arasında adli düzenlemeleri kapsayan geniş bir politika serisi olduğu belirtilmişti.

Yargı Reformu Strateji Belgesine kamu desteğinin sorgulandığı bu soruya verilen cevaplar halkın yüzde 71 ile büyük çoğunluğunun reform sürecine destek verdiğini göz önüne sermektedir.