Sürekli esneme nedenleri nelerdir?

Günlük hayatta genellikle uykumuzu alamadığımız zaman sıklıkla esneriz. Peki Sürekli esnemenin diğer nedenleri nelerdir? Yapılan bir araştırmaya göre insanların yüzde 90''ı günde ortalama 15 kez esnemektedir. İşte sürekli esneme hakkında bilinmesi gereken bazı detaylar...

Günlük hayatta genellikle uykumuzu alamadığımız zaman sıklıkla esneriz. Peki Sürekli esnemenin diğer nedenleri nelerdir? Yapılan bir araştırmaya göre insanların yüzde 90'ı günde ortalama 15 kez esnemektedir. İşte sürekli esneme hakkında bilinmesi gereken bazı detaylar...

Esnemenin birçok sebebi olabilir fakat genellikle cansıkıntısı veya yorgunluk nedeniyle ortaya çıkar. Önceden daha fazla oksijeneihtiyaç duyduğumuz için esnediğimiz düşünülse de bu teori çürütülmüştür. Herkesgün içinde esner ama aşırı miktarlara çıkarsa ciddi bir tıbbi durumu işaretediyor olabilir. Altta yatan bir durum olup olmadığını öğrenmek için doktoradanışılması tavsiye edilir.

Esnemek vücudun yorgunluğa verdiği doğal bir tepkidir. Ancakçok sık oluyorsa bir uyku bozukluğunun belirtisi olabilir. Bunların arasındainsomnia, uyku apnesi ve narkolepsi yer alır. Bu hastalıklar derin ve huzurlubir gece uykusu uyumanızı engeller ve gün içinde yorgun olur, odaklanmaktasorun yaşarsınız. Uyku apnesi ve narkolepsi gibi durumların varlığını farketmeyebilirsiniz. Gün içinde yorgunluk ve aşırı esnemeden başka bir belirtiolmayabilir. Günlük aktiviteleri engelleyen kronik yorgunluk doktorunuzlagörüşülmelidir.

Eğer kan pompalanması ve beyninize taşıdığı oksijenyeterince azalırsa senkop denilen bayılma durumları ortaya çıkabilir. Bu uzunsüre ayakta durduğunuzda, aniden ayağa kalktığınızda, stresli olduğunuzda veyaiyi hissetmediğinizde görülebilen geçici bir durum olabilir. Fakat aynı zamandabir kalp hastalığının işareti de olabilir. Yüksek veya düşük tansiyon, kalpritmi bozuklukları da beyne kan akışını azaltabilir. Her durumda beyinyeterince oksijen alamaz ve aşırı esnemenin de aralarında bulunduğu belirtilergelişir. Normalden daha sık esniyorsanız ve baş dönmesi yaşıyorsanızdoktorunuzla görüşebilirsiniz.

Aort diseksiyonu aortta (ana atardamarda) bir yırtıktır. Budamar kalpten kanı dışarı taşıyan ana damardır. Irsi olabilir veya yüksektansiyon koroner arter hastalığı gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Aortdiseksiyonu yorgunluk ve nefes nefese kalmak gibi belirtiler verebilir. Bunlarda aşırı esnemeyi artırır. Eğer esnemeye nefes almada zorluk, terleme, nabızdaanormallikler göğüs ağrısı eşlik ediyorsa bu hastalıktan şüphelenebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER Dudak morarması neden olur? Nasıl geçer? Reflü nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Nefes darlığı nedir? Belirtileri nelerdir? Fondöten lekesi nasıl geçer? Göz kuruluğu neden olur? Nasıl geçer? Diş ağrısı nasıl geçer? Tedavisi nelerdir? Dudak uçuğu neden olur? Nasıl geçer? Ses kısıklığı nasıl geçer? Tedavisi nedir? Sivilce izleri nasıl geçer? Evde tedavi yöntemleri nelerdir? Hıçkırık tutunca ne yapmalıyız? Hıçkırık nasıl geçer? Yüksek ateş nasıl geçer? Ateşi düşürmenin yolları nelerdir? Boğaz ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Karın ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir?