Dünyanın ve Türkiye’nin önemli inanç turizmi merkezlerinden olan Trabzon’daki Sümela Manastırı’nda kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projeleri kapsamında, yamaçta tehlike arz eden 630 bin ton kayanın da kontrollü kırılmasıyla toplam 900 bin ton kaya temizliği yapıldı.
Maçka ilçesinde Karadağ’ın Altındere Vadisi’ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak yapılmış, halk arasında “Meryem Ana” adıyla bilinen Sümela Manastırı’nda, Şubat 2016’da başlayan restorasyon, kayalıkların güçlendirilmesi projeleri devam ediyor.
Yaklaşık 10 milyon lira maliyetli projeler kapsamında onlarca kişiden oluşan ekipler çalışmalarını sürdürüyor.
2015'TE KAPATILMIŞTI İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, kaya düşme riskine karşı Eylül 2015’de ziyarete kapatılan manastırdaki çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini söyledi.
Manastırı bu yılın ocak-ağustos döneminde 300 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirten Ayvazoğlu, bu sayının yıl sonunda 500 bini aşacağını ifade etti.
Ayvazoğlu, Sümela Manastırı’nın 2000 yılından beri UNESCO’nun geçici listesinde yer aldığını anımsatarak, “Asıl listede yerini almasına yönelik işlemler, manastırın en iyi güvenlik seviyesine ulaştırılması ve yapının restorasyonunun yapılarak ziyarete açılmasının ardından başlatılacak” dedi.
Ayvazoğlu, yamaçta tehlike arz eden 630 bin ton kayanın da kontrollü kırılmasıyla manastırda toplamda 900 bin ton kaya temizliğinin gerçekleştirildiğini kaydetti. 650 metrekare alanda kalıcı bariyer kurulduğunu ifade eden Ayvazoğ-lu, bin 55 ton yarı kontrollü kaya kırımı imalatları yapılarak bu imalatların tamamlandığını söyledi.
10’u dağcı 30 kişilik ekip çalıştı Güçlendirme çalışmaları çerçevesinde, manastırın bağlı olduğu yamaçta tehlike arz eden kayaların bulundukları yerden düşürülmesine ilişkin yamaç temizliği ve destekleme çalışmaları gerçekleştirildiğini aktaran Ayvazoğlu, “Bu doğrultuda 400 metrekaresi yüksek dayanımlı çelik tel olmak üzere, yamacın bin 800 metrekarelik kısmına çelik tel ağ gerildi. 7 bin 200 metrekarede serbest yamaç temizliği yapıldı. Bu çalışmaları 10’u dağcı 30 kişilik ekip gerçekleştirdi” diye konuştu.