Sudan darbesinde İsrail parmağı

Osmanlı coğrafyasında Türkiye’nin ilişkilerinden rahatsız olan İsrail, bölge halkları ile Türkiye arasındaki diyaloğu kesmek için her türlü çirkefliği yapıyor. Sudan’da BAE ve Suudileri maşa olarak kullanan İsrail halka Türkleri hedef gösteriyor.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Osmanlı mirası Mısır, Suudi Arabistan, Sudan ve Libya’yı da içine alan coğrafyalarda Türkiye’nin yeniden tesis etmeye çalıştığı ilişkiler Büyük İsrail Projesi kapsamında bir bir yok edilmeye çalışılıyor. İsrail’in güvenliğini sağlamak adına Türkiye’nin dört bir yandaki etkinliği ABD eliyle İsrail tarafından çökertilirken bu oyuna karşı Türkiye tarafından üstü örtülü çetin bir mücadele veriliyor. ABD Başkanı Trump’ın İsrail dış politikasına angaje olmuş bir şekilde hareket ettiğini belirten uzmanlar İsrail’in kurulması için Osmanlı’nın yıktırıldığını hatırlatarak Büyük İsrail’in kurulması için de Türkiye’ye karşı aynı senaryonun uygulanmaya çalışıldığını söylediler.

Sudan’ın Türkiye’den uzaklaşması istendi

Türkiye’yi çevreleme politikasının son halkası Sudan’da yaşanan darbeye değinen Sudanlı Analist İbrahim Nasırî, darbenin gerçekleşmesinde halkın üzerindeki ekonomik olumsuzlukların etkili olduğunu vurgulayarak halkın 2018’in Aralık ayından beri sokaklarda olduğunu söyledi. Nasırî, BAE ve Suudi Arabistan’ın Türkiye ile ilişkileri kesmesi durumunda Sudan’a yardım yapılacağının söylendiğini ama Ömer el-Beşir’in buna yanaşmadığını kaydederek, “Türkiye ve Katar, Sudan’ın iç politikasına karışmak istemedi. Yardım gelmemesinden dolayı halk ayaklandı. BAE ve Suudi Arabistan’ın büyükelçileri halkın arasında aktif olarak yer alarak oradaki siyasi fraksiyonlarla temasa geçip halkı galeyana getirdiler. Mısır askeri istihbaratının da halkın arasında aktif olduğuna dair söylentiler var. Sudan’da ve yakın çevresinde gerçekleşenler İsrail’in güvenliğine yarayan bir durum. ABD, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE’nin eli ile operasyon çekiyor” ifadelerini kullandı.

İsrail, Türkiye’yi çevrelemeye çalışıyor

ANKASAM Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, Türkiye’nin bölgede kurmaya çalıştığı stratejik üçgenlere darbe vurulmaya çalışıldığını dile getirerek “Sudan-Katar-Somali bu üçgenlerden bir tanesi. Katar’a Suudi Arabistan üzerinden bir darbe vurulmaya çalışıldı. Sudan’da askeri darbe gerçekleştirildi. Sıradaki ülke Somali olarak görünüyor. İsrail’in, Türkiye’nin bölgedeki nüfuz politikasından ve dolayısıyla eski Osmanlı coğrafyasının özüne dönmesinden duyduğu ciddi bir rahatsızlık var. Türkiye’yi bu bağlamda Büyük İsrail Projesinin önündeki tasfiye edilmesi gereken en büyük engel olarak görüyor. İsrail’in burada izlediği strateji öncelikle Türkiye’nin bölgedeki işbirliği yaptığı ülkeleri adım adım hedefe almak. Sudan bunlardan bir tanesi. İsrail’in, Türkiye’ye karşı Balkanlardan, Akdeniz ve Türkiye’nin güneyini ve Irak’ı da içine alarak Kafkaslara kadar uzanan bir çevreleme siyaseti var” şeklinde konuştu.